Kevätkuulumisia Kajaanista.

Kajaanissa se on kesän tulo sitten eri käskystä viivästynyt: tuskin lienee Oulujärvi vielä tämänkään julkitullessa luonut jääpeitettään. Kevään viipyessä on sikäläisten urheilijainkin kuntoutuminen jäänyt huonolle tolalle. Kipinän pojat ovat jo sentään päässeet niin pitkälle, että viime viikolla olivat ensimäiset seuran kevätkoekilpailut, joiden tulostaso tosin jäi heikoksi, mutta ei niissä kukaan oikein tosissaan koettanutkaan.

Kipinän värejä kuluvana kesänä tulevat etupäässä puolustamaan Kajaanin Ärjystä Kipinään muuttanut Hubert Gädda, tunnettu monipuolisuus-hyppääjä, joka siirryttyään Kainuun rajavartiostosta siviilialalle on Kajaaniin perustanut autokorjaamon ja urheiluliikkeen. Gunnar Enwald, joka jäänee nyt pysyväisestikin Kajaaniin saatuaan insinöörin paikan Kajaanin puutavaraosakeyhtiön paperitehtaalla ja Markus Vepsäläinen. Näistä jatkaa Gädda entiseen tapaan etupäässä hyppyjä harrastellen, Enwald aikoo nopeutta saatuaan yrittää kohottaa seiväshyppyennätystään 340:stä ylöspäin, sitäpaitsi erikoisesti heittoja harrastellen, joihin hänellä on kohtalainen taipumus ja Vepsäläinen on kuulema lyönyt vetoa 4,15 rikkomisesta 1500 metrillä. Lisäksi on seuralla piirikunnallisia keskimatkojen viestejä varten O. Rönty, Hyvöset, Hugo Lehtinen, Lipponen ja joku muu mies lisäksi, joten viestit lienevät Kipinän "heiniä".

Seminaarin "Jyskyt" ja yhteislyseon "Veikot" ovat jo pitkin kevättä harjotelleet heidän keskeistä ottelua varten, jonka Jyskyt viime syksyllä nipin napin voittivat. Varsinkin Veikkojen nuorissa pojissa on paljon oikeata urheiluhenkeä ja innostusta harjoitteluunkin, joten heistä voidaan toivoa Kajaanin urheilumaineen kohottajia. Ei muuta kuin tiukka yleisharjottelu käyntiin!

Harrastusta jalkapalloiluun on Kajaanin Palloilijat koettanut pitää pystyssä, mutta miesten puute tahtoo varsin pahasti olla vastuksena. Helluntaina kävivät kuopiolaiset Kajaanissa pelaamassa mutta ei sentään niin pahasti kuin oli odotettu, vain 1-0. Kajaanilaiset saivat selkäänsä.

Kajaanin urheilukenttä on edelleenkin varsin surullisella asteella. Tosin on 400 metrin kiertorata saatu kuntoon ja sen vaiheille on voitu sijoittaa väliaikaiset hyppypaikatkin, mutta keskellä kenttää sijaitsee yhä edelleen kaupungin omistama asuintalo toistakymmenine huoneineen ja ulkohuonerakennuksineen, eikä kentän ympärillä ole minkäänlaista aitaa. Saa nyt nähdä miten käy valtuuston kommunistisen enemmistön uhkaaman 250.000 markan määrärahan myöntämisen urheilukentän kuntoonlaittamiseksi. Joka tapauksessa pysyy Kajaanin urheilukenttä vielä ensi heinäkuun 3-4. päivinä, jolloin Kajaanin Kipinä järjestää ensimmäiset kansalliset kilpailunsa, sellaisessa kunnossa, että kilpailujen järjestämisessä täytyy turvautua Kainuun rajavartioston apuun, joka hyväntahtoisesti luovuttanee urheilukenttänsä sitä varten. Kipinän kilpailut, joihin jo m.m. Kalle Matilainen on lupautunut tulemaan, sopii jokaisen urheiluseuran, jonka kilpailuissa kuluneina vuosina on Kipinän miehiä nähty, pitää suosiollisessa muistossa ja lähettää sinne miehiään, sillä tavalla avustaakseen vaikeissa oloissa toimivan seuran työskentelyä, seuran, joka on vastavierailuja saamatta jo monen vuoden aikana rikastuttanut ainakin muutamilla miehillä monen urheilukilpailun osanottajaluetteloa. Kajaanin matka on sopiva kesälomamatka urheilijoille, varsinkin kun seuraavana pyhänseutuna on Oulun Pyrinnön kansalliset, joihin sopii Kajaanista mukavasti jatkaa matkaa Oulujoen kosket laskien.