Professori Esko Aaltonen            28/11 1960

Turku

Hyvä Veli,

  Kun toimittamasi Suomalainen Suomi nyt ensimmäisen kerran on kirjoittanut ulkopolitiikastamme, sikäli kuin minulla on siihen osuutta, sellaisella tavalla, että sen kanssa voi asiallisesti ja säällisesti keskustella, pyydän esittää Sinulle kysymyksen:

  Minkälaiset ovat Tashkentissa ja Leningradissa annetut lausunnot, joihin olisi suhtauduttava varauksin?

  Kun Tashkentin puheesta on ennenkin kerrottu, olen etsinyt ja antanut muidenkin etsiä, mikä tuo maan mainio puhe oikein olisi. Kukaan ei ole löytänyt mitään, sillä jos minun puheitani siellä tarkoitetaan, pidin vieraan tavanomaiset puheet - kai vapaasti, koska mitään muistiinpanojakaan ei matka-arkistostani löydy. Mutta Sinulla täytyy olla tarkemmat tiedot, koska teet puheesta suuren ulkopoliittisen ja sisäpoliittisen vedenjakajan. Etkö voisi olla niin sanomattoman ystävällinen, että suvaitsisit kertoa yksityisesti minulle - tai kertoa myöhemmin kaiken julkisuudessa - tästä verrattomasta historiallisesta puheesta.

  Leningradin puhe minulla sitävastoin on. Mielestäni se oli hyvä puhe. Vastaan jokaisesta sanasta. Sen perusteella ei voida mitään varauksia tehdä. Sallinet, että mitä kohteliaimmin tiedustelen, minkä kohdan perusteella olet Sinä tuon varauksen tehnyt.^22