Hki 6/6 1943.

Rakas Sylvi.

Ensimmäinen kirjeesi Hinasta oli alakuloissävyinen, sillä pojat olivat hieman sairaina. Toivottavasti nyt terveys on palannut ennalleen. Ja murheellista on ollut herneen itämättömyys, olisikohan nyt ilmojen lämmettyä jo itäväisyys vielä parantunut.

Tänne ei totisesti kuulu mitään erikoista. Kalle lähti pois, kauan hän olikin ja Elsa. Tänä aamuna Kalle soitti ja mainitsi mm., että tytöt tulisivat niinkuin tulevan viikon alussa, siis helluntain jälkeen. Lupasivat sieltä kirjoittaa, milloin heitä voi odottaa Hinaan.

Aarolle pidettiin perjantaina läksiäiset. Miettinen oli poissa, vaikka Aaro oli luvannut antaa Miettiselle anteeksi, jos tämä sitä pyytää! Siitähän Lauri-poika vasta suuttuikin. Minä pidin Aarolle puheen ja olinpa siihen osannut löytää jonkin ilkeydenkin. Heikki Reenpää varmaan oli sitä ihmeissään kuunnellut, koska sanoi minulle perästä päin, että kyllä minä sinusta pidän ja sinut hyväksyn, mutta teitä pohjalaisia minä en ymmärrä. Sanoi muuten, että tulet vielä näkemään, että minä osaan antaa sinulle arvoa ja työskennellä hyväksesi. Hänen epäluulonsa on muuttunut avoimeksi ystävyydeksi. - Puhuivat siellä muutkin, mm. Arvi. Kehui Aaron ajalta Moskovan rauhan jälkeen ja sanoi, että asioita meidän puolelta piti olla hoitamassa sellaisen epäluotettavan ja intrigantin miehen kuin Aaro on! Posti puhui ja haukkui Aaron tyyliä! Olivat ne aika liirumit, en ole ennen kuullut juhlavieraita niin kärkevästi käsiteltävän. Mutta Aaron ei nyt auttanut pahastua, sillä itse hän on käsitellyt muita samalla tavalla.

Ne asiat, joista kirjoitit, tulee kyllä hoidetuksi. Soitin jo Skohaan ja pyysin lähettämään 500 kpl. pienoiskiväärinpanoksia. Niiden pitäisi jo olla siellä. Muut tuon mukanani. Ehkäpä se Feuchtuvangen on sittenkin siellä, se on vallan pieni kirjanen, et ole osannut kai sellaista katsoa.

Tänne tulivat ne kahvit nyt Saksasta. 2 kg. Olen jo toisen käynyt hakemassa, haen toisen kilon tänään, ovat olleet eri lähetyksinä. Tuon Sinulle sinne 1/2 kg, kyllä Sinun pitäisi saada silloin tällöin oikea kahvi juoda. Kirjoitan tämän sen vuoksi, että voisit jo aloittaa siellä olevan varaston turvin.

Äiti on nyt Loviisassa ja Jussi menee kahdeksi viikoksi perheineen Kuhmoon.

Se minun uusi paikkani pitäisi kyllä olla selvä. Olen laatinut asiasta ehdotuksen. Ensi keskiviikkona, jolloin Tuomioja palaa matkoilta, hän aikoo asian ottaa lopullisesti puheeksi Tannerin kanssa. Palkasta ei ole vielä puhuttu, mutta olen ajatellut 165.000 vuodessa. Saa nähdä, miten äijän käy. Palkan suuruus ei nyt tietenkään ole ratkaiseva juttu.

Olen kahden vaiheilla, mitä teen sinne tulon suhteen. Eduskunta alkaa 16/6, 20-21/6 on puoluekokous Kuopiossa ja juhannusloman jälkeen palaa eduskunta jälleen tänne. Jospa ostaisin makuuvaunulipun 18/6 ja ajaisin suoraan Hinaan enkä menisikään Kuopioon! Saisin olla 10:kunta päivää Hinassa. Ilmoitan kyllä, miten teen.

Täällä on ollut lämmintä ja sateistakin. Haluaisin niin mielelläni nähdä, miten kevät on edistynyt Hinassa. Paarmakalliosta kuulin, että siellä ovat touot hyvät.

Politiikasta en ole kuullut juuri mitään. Kalle sanoi vain, että saksalaiset pitävät maihinnousua Sisiliaan varmana. [J.W.] Keto pyysi minua puheilleen, oli juttua Venäjän rauhanhalusta. Arveli, ettei välittömillä neuvotteluilla voisi rauhaa saada aikaan. Mutta se on tietenkin toiveajattelua.

Sano pojille ja muulle talonväelle parhaat terveiset. Voi itse hyvin ja hoida terveyttäsi. Puita on, elä palellu.

Sinun

Urho