Yhtä ja toista

Kajaanin Lehti 74/9.7.1919

Sisältö: Suojeluskuntajuhlat. - Puistojen ulkoasu. - Uimahuone. - Kokoomuksen kanta.

Kajaanin suojeluskuntapiirin ensimmäisille kesäjuhlille Mieslahden kansanopistolle oli keräytynyt väkeä runsaasti saman aatteen innostamana, saman hengen lämmittämänä, joka vapautussodankin aikana vallitsi. Ja puhujat huomauttivatkin, että tänne on tultu yhteen muistelemaan niitä aikoja, jolloin verivainolainen maastamme poishäädettiin, jolloin isänmaallinen innostus voitti korkeimman ylevimmän voittonsa. Kaikilta kihlakuntamme ääriltä oli sinne suojeluskuntaväkeä saapunut, mutta ennen kaikkea tulee meidän tässä suhteessa antaa verraton kiitos säräisniemeläisille. He olivat ensiksikin saaneet mukaan miehiä sellaisen joukon, että se veti vertoja itse järjestävän suojeluskunnan edustajille, senlisäksi olivat he mukaansa kaiken kaunistukseksi ja koristukseksi ottanut naisosastonsa ja oravakomppaniansa pienet pojat, jotka puukiväärit olallaan harppoivat miesten mukana pysyäkseen ja kasvoilla tiukka ilme.

Säräisniemi, vaikkakin on kuulunut Kajaanin kihlakuntaan on ollut tuiki pitkät ajat paremminkin rannikko.

- Pohjanmaan vaikutuksen alla, mutta vähitellen suuntautunut Kajaaniin päin. Ja selväähän onkin, että välimatkojen ja kulkuvälineitten takia Kajaani on edullisempi kuin Oulu kauppa-alalla kuin muussakin suhteessa. Onhan laivaliike kesäisin silta Kajaaniin ja talvella taasen matka on paljon lyhyempi tänne kuin Ouluun, joten toivottava on, että hyvät välit säräisniemeläisten ja kajaanilaisten kanssa jatkuisivat ja kehittyisivät yhätikin. Jos "Maakunta" saisi sinne haaraosaston olisi se eduksi tälle.

*

Eiköhän tämä Kajaanin kaupunki sentään liene se kihlakuntamme henkinenkin keskus, kuten se myös sen pääkaupunki on. Ja näiden molempienkin arvojen johdosta on sillä velvollisuuksia tuiki paljon. Ja yksi sellainen on kaupungin ulkonäön osittainenkin kunnossapito. Meillä on puistoja ja puistokatuja tai ainakin niiden paikkoja asemakaavassa, mutta onko yhtään niistä kunnossa. Rantapuisto lienee ehkä parhain, mutta monessa kohti sekin kaipaisi korjausta, ennenkuin se puistosta voi käydä. Senjälkeen kun voimalaitos Ämmäkoskeen laitettiin ja sen yläpuolelle suvannon rannat kivettiin, ovat ne olleet sangen rumannäköiset. Samassa yhteydessä tulkoon linnanraunioitten ulkoasu puheeksi. Eiköhän mitenkään olisi mahdollista istuttaa lehtipuita raunioitten ympärille, sille kolkonnäköiselle reunukselle, joka siihen on rakennettu. Varmaan se ei olisi hullunpaa.

Kirkkopuisto muistuttaa suuressa määrin vasikkahakaa. Sinne on tosin koetettu saada istutetuksi mahdollisimman erilaisia puita ja pensaita, mutta mitään kaunista vaikutusta ei tuo sekamelska jätä. Lisäksi ovat ne siellä vailla minkäänlaista keskinäistä järjestystä, yksi siellä toinen täällä joten vasikkahaka-vaikutus jää helposti puistosta, jota lisäävät nurmikkoa pitkin kulkevat polut. Ompa keskellä pääkäyvääkin puolen metrin syvyinen ja laajuinen kolo, joka on jo tovin siinä ollut. Syytä olisi sekin täyttää, vai lieneekö tarkoitus, että haassa tulee olla susihaudat petojen pään menoksi.

Ellen erehdy, on arv. kaupungissamme myöskin jonkinlainen lautakunta tai komitea, jonka asiana on pitää huoli kaupunkimme ulkoasusta ja sen korjaamiskeinoista. Jos tämä ryhtyisi työhön ja suunnittelisi aivan alusta lähtien (sillä vanhoja parantelemalla ei tule hyvä) miten puistot olisi laitettava, voitaisi vihdoinkin kohottaa kaupunkimme kehnoa ulkonäköä edes siellä, mihin itse kaupungin tulee ulottaa keinonsa ja kykynsä ja velvollisuutensa. Ja toivottavasti suunnitelma toteutettaisi ja puistoista tulisi viihdykkäitä lepäilypaikkoja.

*

Siitä lähtien kuin purettiin uimahuone Lamminsalmen rannalla, on uimataitoinen ja -ha-luinen väki ollut vailla kunnollista uimapaikkaa. Puutteita tosin oli entisessä uimahuoneessamme, mutta nykyisen (keksien kylliksi halventavaa ja kuvaavaa nimitystä sille) rinnalla se oli sentään paratiisi. Ja eri ankara ja vilkas uimaharrastus olikin siihen aikaan nousevan polven keskuudessa kuin nyt. Ja pitää ollakin jonkun verran itseensä suuttunut, tai sitten aivan uimahullu, joka nykyisellä "laitoksella" saattaa käydä uimassa. Terva ympäröi sitä miltei joka puolelta, levittää katkuaan helteiseen ilmaan, juoksee veteen ja likaa sen. Turha tässä on ruveta sen vikoja luettelemaan, kuluisi liian paljon aikaa ja paperia, mutta ansioista voidaan lyhyesti mainita, että ne ovat sangen vähäiset. Yhtenä voidaan pitää, että se on veden partaalla ja tämä onkin uimahuoneelle sangen arvokas ominaisuus.

Urheilukenttä ja uimalaitos! Urheilukenttä ja uimalaitos pitää kaupungin saada. Koko urheileva ja urheilua kannattava ja suosiva kansa huutakoon vallanpitäjien korviin äänensä käheiksi: Urheilukenttä ja uimalaitos!

*

Viime pakinassamme huomautimme "Ylimaan" Kajaanin Kaiku j.n.e. suunnasta puhuessamme, että se - ainakin toistaiseksi - on kokoomuspuolueen aatteet ottanut ajaakseen ja huomautimme, ettei tulevaisuudesta vielä mitään voida ennustaa, minne päin kokkansa "Ylimaakin" kääntää. Ja kohta kai siihen tulleekin tilaisuus. Kokoomuspuolue on hajoamistilassa, sen tulevaisuuden näkevät omat miehensä sangen synkkänä, he myöntävät peittelemättä, että mainitulla puolueella ei ole enää ollenkaan tulevaisuutta, koska se on menettänyt paljon jalkojensa alta. Uusi Aura, eräs kokoomuspuolueen johtavia lehtiä, kirjoittaa näet näin: "Kokoomuspuolue sellaisena, miksi se hallitusmuototaistelun kuumimmillaan ollessa suurella touhulla muodostui, on nyt, kun kysymys toistaiseksi on ratkaistu, menettänyt kokonaan pohjan jalkainsa alta. Sen jäsenet saavat siis ryhtyä katselemaan olojen kehitystä ja liittyä sitten uusilla perusteilla ajamaan ryhmänsä etuja isänmaan yleisen hyvän puitteissa."

Lehti tunnustaa, että kokoomuspuolue on ajanut uljaan aluksensa karille, sen loistoaika olikin vain lyhyt kuin satu, se oli kuningasajatuksen kirkkaissa unelmoissa ja kun raaka todellisuus ihanat ilmalinnat särki, näyttää koko puolue kaipaavan uusimista.

Uusi Aura pitää ainoana keinona umpikujaan ahdetun puolueensa pelastamiseksi täydellistä ohjelman uusimista. Tilanne vaatii sitä ja ne, jotka ovat koko elämänsä ajan antaneet kulloinkin vallitsevien tuulten muuttaa aatteitaan ja ohjelmiaan, taas kerran sitä parantavat. Eikä se ole ensimmäinen eikä edes viimeinenkään kerta.

Juuri siitä syystä ja vain siitä jäämme odottamaan miksi nyk. "Ylimaan" kanta ja nimi tulevaisuudessa ehkä muuttuu.

Erasmus