Herra Päätoimittaja Pentti Poukka         21/11 1971

Uusi Suomi

  "Uuden Suomen" jatkuva ärhäköinti minua vastaan on minua sekä huvittanut että kummastuttanut. Kun oikeusministerit ovat antaneet aihetta peräti artikkeliin "enemmän tai vähemmän hatarin johtopäätöksin", päätin kirjoittaa Herra Päätoimittajalle, vaikka hyvin tiedän, että vesi ei pysty hanhen selkää puhdistamaan.

  Te annatte presidentille poliittisen hallituksen jäsenten nimittämisessä peräti ratkaisevan osan. Voitte olla oikeassa. Minun vähäinen kokemukseni on kuitenkin toinen. Monesta puolueesta koostuvan hallituksen muodostajalla ja hallitusneuvottelijoilla on niin useita henkilövalintaan vaikuttavia seikkoja huomioonotettavana, että hallituksen lopullinen paikkajako ja henkilövalinta on todellista palapeliä. Esimerkiksi Simosen tulo oikeusministeriksi oli viime hetken yllätys, joka aiheutui siitä, että sos.dem.puolue halusi paikan, jonka TPSL oli vaatinut Tyyne Leivo-Larssonille. TPSL ajettiin ottamaan oikeusministerin paikka; siten Aarre Simonen joutui vastoin omaa ja puolueensa tahtoa hallitukseen ja tähän tehtävään. Karjalaisen hallituksen oikeusministeriksi Erkki Tuominen tuli hieman samanlaisesta syystä. Jos muistinne ulottuu viime syyskuulle saakka, niin palaa ehkä mieleenne sos.dem. eduskuntaryhmässä tapahtunut äänestys, jossa Söderman muutamalla äänellä voitti Paavolan oikeusministeriä koskevassa asiassa. Minä en ollut voittaneen enkä hävinneen äänestäjänä. Mitä Teillä muuten on Keijo Liinamaata vastaan? Mikko Laaksosen tulon hallitukseen ratkaisi sos.dem. puolue, en minä. Ymmärrän, että K.J. Lång, joka on asiantuntija oikeusministeriön toimialaan kuuluvassa tehtävässä, ei Teille kelpaa, koska hän on toisella periaatteellisella kannalla kuin kokoomuspuolue oli vuonna 1919 presidentin toimivaltaa koskevassa asiassa.

  En lausu käsitystäni Teidän arvostelemistanne oikeusministereistä, koska en kaikkia heitä enkä heidän toimintaansa läheisesti tunne. Mutta Aarre Simosesta sanon, että hän oli sairaudestaankin huolimatta erittäin kykenevä ja ammattitaitoinen oikeusministeri kuten minulle eräät korkeat juristit (tiettävästi kokoomuslaisia) ovat kertoneet. Voitte sitäpaitsi tiedustella asiasta kansliapäällikkö Kortteelta.

  Tiedän hyvin, että tämä asiallinen oikaisuni ei vaikuta vähääkään Teidän "lehtimiesmoraaliinne". Voidaan sanoa, että Te ette suorastaan valehdellut, mutta Te ette puhunut totta. Vihjailevat "johtopäätökset" liittyvätkin saumattomasti tällaiseen työtapaan.

  Joskus edeltäjienne Lauri Ahon ja Eero Petäjäniemen kanssa kävimme mielestäni hyödyllistä kirjeenvaihtoa asioista, joista lehti mielestäni oli antanut virheellistä informaatiota. Luulen, että Teille tämä kirjeeni on ensimmäinen ja viimeinen - ja lisäksi täysin turha ynnä hyödytön.

P.S. En edellytä vastausta kirjeeseeni.