A.K.-S. ja suomalaisuustaistelu

AKS:n kiertokirje 13/1.11.1930

A.K.-S. ja suomalaisuustaistelu

Ilman suomalaiskansallista ohjelmaansa ja sen toteuttamiseksi tekemäänsä tarmokasta työtä ei A.K.-S. olisi se, mikä se nyt on: ylioppilasjärjestö, joka lukee riveihinsä ylioppilasnuorison aktiivisimman ja parhaan aineksen kohta vuosikymmenen ajalta. Suomalaiskansallisissa merkeissä käyty taistelu on tuonut A.K.-S:ään toimintahaluisia ja -kykyisiä miehiä, jotka ovat voineet vannoa uhraavansa työnsä ja elämänsä Isänmaallensa, Suomen kansallisen herättämisen, Karjalan ja Inkerin, Suuren Suomen puolesta. Nuori mieli kaipaa sellaisen ohjelman, joka on hänelle likeinen ja siksi suomalaiskansallinen herätystyö Suur-Suomen edellytykseksi on ollut A.K.-S:n voimakkaan kehityksen ehkä tärkein tekijä.

A.K.-S:n ohjelma on suomalaisuusasiankin osalta aina ollut selkeä ja mutkaton. Suomalaiskansallinen kansallisvaltio, jossa suomalainen kansa on isäntänä omassa maassaan, se on ollut A.K.-S:n suomalaisuustaistelun päämäärä. Ruotsalaisvainoa ei tämä ohjelma sisällä, mutta sen se sisältää, että ruotsalaisten etuoikeudet on revittävä alas ja ruotsalaisen kansanaineksen historiallisista olosuhteista johtunut valta-asema on lopetettava. Sovinto suomalaisen ja ruotsalaisen kansanaineksen, kansallisuuden, kuten ruotsalaiset haluavat sanoa, välillä ei voi tulla ennen kysymykseen, ennenkuin ruotsalaiset ovat taipuneet tunnustamaan tässä maassa isännäksi sen, joka tämän maan on viljelykselle raivannut, suomalaisen kansan.

A.K.-S:n kansallisuusohjelma ei ole minkään kansallisen itsetunnon sanelema, se on katkerien kokemusten koulussa saatu. Suomalainen sivistystyö, suomalainen taloudellinen kehitys, suomalainen valtioajatus, ei mikään näistä voi puhjeta kukkaansa, ellei kieliriitaa ole pikaisesti saatu loppumaan. Me tarvitsemme vankan ja lujan valtakunnan, mutta se ei ole luja, ennenkuin enemmistö on saanut enemmistön oikeudet. On kohtuutonta - ja toivotonta - koettaa synnyttää rauhaa sille pohjalle, että vähemmistö saisi jatkuvasti pitää enemmistön oikeudet. A.K.-S. on kerran asettunut sille kannalle, että vasta kansallinen Suomi on kypsä Suur-Suomen luomiseen, ja se kanta on ainoa oikea A.K.-S:läinen kanta nyt ja tulevaisuudessa.

Aivan viime päivinä on A.K.-S:n piirissä esitetty ajatuksia suomalaisuustyön hylkäämisestä, esitetty mielipiteitä, jotka mitä räikeimmin sotivat A.K.-S:n itselleen omaksumaa ohjelmaa ja viime vuosien toimintaa vastaan. Olosuhteet ovat eräitten mielestä sellaiset, että suomalaisuusasia on heitettävä hetkeksi nurkkaan, mutta muutamat ovat esittäneet periaatteellisiakin syitä suomalaisuustyötä vastaan, käyttäen samoja todistustapoja, joita vastustajamme mietosuomalaiset ovat taisteluvuosien varrella niin runsaasti viljelleet. Nämä opit eivät kuitenkaan ole saaneet seurassa laajaakaan levenemistä. Mutta niiden, jotka mahdollisesti ovat horjahtaneet A.K.-S.n selvältä suomalaisuuskannalta, on syytä mennä sydämeensä ja tutkia, onko heidän suomalaisuuskantansa sopusoinnussa A.K.-S:n suomalaisuusohjelman kanssa, seuran, joka uskollisena ohjelmalleen ja kunniakkaasti suorittamalleen suomalaisuustyölle tulee jatkamaan taisteluaan kansallisen ohjelmansa voittamiseksi, antamatta henkilöiden ja olosuhteitten vaikuttaa horjumattomaan kantaansa: voimakkaan kansallistunnon elähdyttämä kansallisvaltio on ainoa kestävä pohja, jolle koko Suomen heimon onnellinen tulevaisuus, Suur-Suomi voidaan rakentaa.

Tämän ohjelman voi toteuttaa kansallisasiassa yksimielisesti ajatteleva A.K.-S. Suurissa periaatekysymyksissä ei sallita horjahtelua.

U.K.