Hki 25/7 1943.

Rakas Sylvi.

Parhaat kiitokset kirjeestäsi ja hyvistä tiedoista. Ilmat ovat olleet suotuisat, tuuli kääntyi tänään etelään, joten ei pitäisi olla hallastakaan pelkoa. Ehkäpä teillä onkin jo heinä kaadettu, mutta latoonajo vie vielä tietenkin aikaa.

Pidin perjantaina eduskunnassa kauan suunnittelemani puheen. Se oli sensaatio. Ml. eduskuntaryhmä on tietenkin sitä vastaan ja oikeisto kuunteli sitä harmistuneena. Ajan Suunta on lauantaina repäissyt vaatteensa. "Yhteisen rintaman repimistä", "Vanha suola janottaa" (pääkirjoitus R.G. Kallialta) yms. Tämän päivän sos.dem. kirjoitti suopeasti. En ole tavannut maalaisliittolaisia, mutta luulen heidän olevan vihoissaan. No sehän ei haittaa. Puhe on Hesassa koko täydellisenä. Uusi Suomi lauantaina toisessa pääkirjoituksessa tuomitsi ajatukset reformeista. Kirjoitan vielä uudelleen, kun kuulen asiasta enemmän.

Paavo Säippä tuli perjantaina kaupunkiin, asuu meillä. Kalle lensi eilen kaupunkiin Kikan kanssa. Minä olen ollut eilen ja tänään Miettisen luona maalla, jonne olin lupautunut menemään. Olikin oikein hauska, kaunis päivä. Palasin juuri kotiin ja kun kirje on lähetettävä tänään, jos saat sen tiistaiksi, niin tässä sen nyt kiireessä lähetän. Pitäisi vielä tavata Kalle, joka on ollut Pihtarin [Ryti] luona eilen, heillä lienee ollut ne erikoisrauhantunnustelut kahden suuren kesken puheena. Mikäli sain hänen puheestaan puhelimessa selon, niin yleinen vaikutelma alkaa olla se, että Hirvosen [Linkomies?] maassa ainakin sotilasjohdon keskuudessa on päässyt vallalle käsitys, että häviötä ei voi estää kuin rauha. Kun itä ei siihen ainakaan vielä suostunut, niin nyt on edessä yritys länteen käsin. Mutta en usko, että Kirkkomäki [Kukkonen?] siihen on sen taipuisampi, eikä olekaan, sillä heidän asiansa ovat menneet odottamattoman hyvin.

Eduskunta päättyy siis ensi tiistaina. Olen hieman ajatellut, että jos pääsisi ensi perjantaiksi Hinaan, mutta en uskalla lainkaan sanoa, onko se mahdollista. Pelkäänpä, että ei ole.

Lähetä vain ne yleisostokortit kirjatussa kirjeessä tänne, ehkäpä täällä saan karamelleja. Olen kyllä kysynyt Elannosta, heillä ei ollut, mutta paremmin kai ne täältä saa kuin sieltä. Voinhan toimittaa sokerin Sinulle paketissa.

Rakkaat terveiset Sinulle ja pojille.

Urho

Talaalla oli ollut täysosuma. Raportissa, joka oli tullut tänne ennen maihinnousua Sisiliaan, [Onni] Talas oli kertonut keskustelustaan erään korkean italialaisen upseerin kanssa. T. oli kysynyt, mihin maihinnousu tulee. Italialainen oli vastannut, että tietysti Syracusaan. T: miksi tietysti? Italialainen oli vastannut: 1) koska kaikki maihinnousut kautta historian ovat tapahtuneet Syracusaan ja 2) koska Syracusa on ainoa paikka, johon maihinnousu voidaan tehdä. Ja sittenkin puolustus oli miltei olematonta!!

Talas oli muuten kertonut, että kun hänen autonsa oli ajanut Italian maaseudulla, ei kansa näyttänyt mieltään, koska oli luullut autoa saksalaiseksi. Vasta kun oli tullut selville, että auto oli suomalainen, oli mieliala muuttunut. Siis: Saksaa vihataan!