Kirjailija Heikki Turunen                  10/12 1974

Joensuu

  Kiitän ystävällisestä huomaavaisuudestanne, kun lähetitte minulle äsken ilmestyneen kirjanne "Joensuun Elli". Olin ehtinyt jo puoliväliin kirjan lukemisessa, kun sain Teidän lähettämänne kappaleen.

  En ole mikään kirja-arvostelija, enkä heidän arviointejaan useammin luekaan. Ja sen vuoksi se, mitä tässä sanon, on minua itseäni.

  Minulla on se käsitys, että kahden menestyneen kirjan jälkeen, joilla molemmilla olette osoittanut osaamisenne ja voimanne, voisitte siirtyä uusiin tavoitteisiin. Te hallitsette tapakuvauksen sormenpäitä myöten. Teillä on täysin vallassanne dialogi, replikointi. Teidän mielikuvituksenne on, jos mikään, todella ravakka. Se runoilija, josta on käytetty nimeä kansallisrunoilija, on kirjoittanut, niin muistelen: "Ja kansan suust` on tarutkin, ne joita laulan tässä." Näin on paljolta varmaan asianlaita Teidänkin teoksissanne. Kansan suusta ilmeisesti todella ovat parhaat repliikit, mutta jumalattoman paljon niitä on syntynyt lisää Teidän omassa nupissanne.

  Mutta ette Te voi jatkaa uusilla ja uusilla tapakuvauksilla. Te kyllästytte niihin itse ja niihin kyllästyvät myöskin lukijat.

  Teidän pitää rakentaa selkeään juoneen perustuva romaani. Sillä pitää olla sanoma, joko selvä taikka puoleksi salattu tai kokonaan salattu nykyajan ihmiselle. Olen varma, että Te kykenette siihen.

  Jos pidätte tätä kirjettäni asiantuntemattoman turhana höpinänä, niin polttakaa hitossa tämä kirje.