Yhtä ja toista

Kajaanin Lehti 111/3.10.1919

Sisältö: Bolshevikien rauhantarjous; sotasaalis- y.m. kavallukset

"Toveri" Trotski, synnyltään juutalainen, tuota useasti kovin halveksittua ja pahoin kohdeltua heimoa, maalaisapteekkarin s.o. pillerinpyörittäjän poika Etelä-Venäjän aurinkoisilta aroilta ja o.s. Leiba Bronnstein, otti ja hammasta purra järäyttäen, että koko bolshevistisen neuvosto-Venäjän rauhaarakastava hallitus sen selvästi kuuli, piirsi hanhenkynällä rauhantarjouksen heitä, oikeuksiensa puolesta taistelevia työläisraukkoja vastaan sotiville suuren Venäjän reunavaltioille, Itämeren ympärillä oleville kansoille. Ja siinä ilmotti, että he ovat aina olleet valmiit rauhallisiin suhteisiin reunavaltioita kohtaan, mutta koska niiden imperialiset ja taantumukselliset hallitukset ovat usein ryhtyneet hyökkäystoimintaan heitä, rauhallisia talonpoikia ja työläisiä vastaan, on heidän ollut vallan pakko puolustaa isiltä perittyjä maitaan. Nyt tarjoavat he sovinnon suloista kättä ja rauhaa he julistaa kaikille kansoille tahtovat. Siis ryhtykää neuvotteluihin, oi reunavaltiorepaleet, suuren isänmaanne kanssa, heittäkäätten pois sota, vainon ja veriset vaatteet sekä muut pahat eljet, niin että rajat avataan ja ystävälliset suhteet solmitaan, niin koittaa teillekin rauhalliset ajat ja kukin voi elää verrattomassa hyvinvoinnissa, mitään pelkäämättä.

Näin sai rauhantarjouksen Viro, samoin Suomi. Viro jo Pihkovassa "polsujen" kanssa neuvotteli, mutta tuloksetta. Senjälkeen ovat Itämeren vallat keskenään rauhansolmuasioita "resuneeranneet", pohtineet puoleen ja toiseen, eikä taida vielä selvää olla tulossakaan.

Suomen sosialidemokraatit vaativat kiihkeästi rauhaa bolshevikien kanssa ja kera. Suinpäin he haluavat heittäidä punapaitaisten ja -housuisten "polsujen" syliin ja sanoa jotta "rastuit tavarits, eipä ole tavattukaan kuin viimeksi, johon punapartainenkin maailmankansalainen rumasti nauraen ja ilosta irvistellen vastaa: rastuit, rastuit, tavarits, kappusivai?" Ja Suomen kommunisti kertoo surumielin porvarin pahuudesta, kuinka se säälimättömästi on kohdellut "totetuisi työläisiä", joiden johtajana on nykyään filosofian maisteri Sulo Vuolijoki, itse "totellinen työmies ja raataja". Ja sitten yhdessä haukutaan ja soimataan Suomen porvaria ja suunnitellaan kamala salajuoni ja kapina puuha porvarihallituksen kukistamiseksi täällä tuhatjärvien maassa.

Yksinpä ne sosialistiset ainekset jotka ovat keräytyneet nykyisen "Suomen Sosialidemokraatti"-lehden ympärille ja jotka pitävät itseään maltillisina, tahtovat tehdä rauhan bolshevikien kanssa, niiden samojen bolshevikien, joita he kutsuvat todellisen sosialidemokratian vihollisiksi. He toitottavat suuresti, että rauhanpalmu on se lehvä, jota he nyt kaipaavat kipeästi.

Me emme puolestamme pidä juuri rauhasta "polsujen" kanssa, ei ainakaan ilman raudanlujia, sangen vahvoja takeita, siitä että he eivät sitä riko. Sillä aivan vähällä ei ryssän sanaan voi luottaa. Se on makea mies se ryssä ja paljon lupaa, mutta vähän se poika pitää tai ei mitään. Asiaa sietää vakavasti harkita ja punnita, on vaatimaton, mutta jyrkkä mielipiteemme, jonka tahdomme näin julkisen sanan kautta ja avulla toitottaen saattaa julkisuuteen ja Neuvosto-Venäjän rauhanvaltuuskunnankin tietoon, jotta se jo edeltäkäsin ryhtyy vakuuksia keräämään ja luotettavia nimiä takaajikseen hankkimaan. Ilman niitä eivät käy rauhanpuuhat toteutumaan.

*

Sotasaaliskavallukset ja niiden selvittely on ollut tähän asti vallan jokapäiväisinä ilmiöinä armaassa isänmaassamme. Vapautussotamme teki muutoksia monen miehen elämään. Toiset menettivät henkensä, toiset kadottivat ainiaaksi terveytensä, kun taas useat saavuttivat kunnian kehän kutreilleen. Osa sai maallista mammonaa aluksi sotasaaliin hoitoon päästyään, mutta vähitellen alkavat he menettää voittonsa ja samalla kertaa alkaa mennä kunniakin. Ja kunniattomuuden kera tulee tavallisesti joku vissi määrä vuosia, jotka tuo aikoinaan onnen lellipoika saa viettää kolkon vankilan tiilisten, synkkien muurien sisällä ja laskea koppinsa seinätiilet, kuinka monta niitä pitkittäin ja poikittain.

Onni on usein sangen oikukas. Tänään se hymyilee täydeltä terältä ja huomenna jo voi kääntää vähemmän miellyttävän puolensa esille. Sellaista ovat saaneet sotasaaliskavaltajat viime aikoina kokea. Yhäkin kuuluu sellaisia juttuja olevan tulossa ja tuomari [Yrjö] Puhakka, joka niitä Viipurin puolessa on tutkinut on kertonut, että hän aikoo paljastaa uusia kavalluksia ja että niiden tutkimisessa hänellä riittää töitä aina koko syksyksi. Kaikesta tästä huomaa, että on sitä Suomen itsenäistyneeltä valtakunnalta otettu aikoinaan markka poikineen ja ovat nämä sotasaaliskavallukset olleet sellaisia suoneniskuja valtakunnan kukkaroon, että täytyy sen pakostakin laihtua. Oi, jospa kaikki ne selville saataisi, niin avautuisi Suomen kansan silmät näkemään, että on osattu verotttaa valtiotakin suurista tuloista, joskin hieman laittomin tavoin.

Se suomalaisten tunnettu ja lisäksi hyvä rehellisyys alkaa saada kuhmuja ja koloja kylkeensä. Ei vain sotasaalisvarkaudet, vaan muutkin epärehellisyydet, kuten alinomaiset kavallukset ja muut sellaiset ovat astuneet päiväjärjestykseen. Liike-elämässä alkaa ilmetä mädännäisyyden merkkejä. Ensiksi oli konsuli Aleko Liliuksen romahdus, sitten pienempiä pyllähdyksiä ja nyt äsken O.y. Transcontinental Incorporatedin huima heilahdus. Entäs sitten lisenssiväärennykset. Kauppa- ja teollisuuskomissiooni ihmettelee kun ulkoa tuotua tavaraa on liikkeessä, vaikka tuontilupia ei ole annettu niille ollenkaan. Mutta olikin toinen komisiooni, jota johti eräs Transcontinentalin palveluksessa oleva henkilö. Hänellä oli tarvittavat leimasimet ja tarvitava kyky jäljentää nimikirjoituksia jokseenkin taitavasti. Joutotöinään, noin vain "viraapelina" teki hän tuontilisenssejä suuret pakat ja pian oli maa tulvillaan ulkomailta tuotua tavaraa. Siinä näki kauppa- ja teollisuuskomisiooni mihin tuontikielto vie.

Tässä kavaltamis- ja sentapaisten harrastusten asiassa on mielipiteemme jyrkästi ankaran lain kannalla. Syylliset ovat saatavat rangaistukseen ja ankaraan ja siveellistä kuntoa kansassamme on kohotettava. Kaikin mokomin.

Erasmus