Helsinki 24/7 1945.

Rakas Sylvi.

Olen kirjoittanut siis Tanelille, että hän saa viipymättä matkustaa Enskedeen. Kirje meni Ernst Willbergin mukana tänään ja on Taukalla torstaina. Kaipa poika t.v. lopulla jo on Enskedessä?

Minun lomani? Ukko ei päästä ja eivät salli asiatkaan. Olen juuri saanut valmiiksi erikoislain sotasyyllisyysasiassa ja huomenna esitämme sen Naantalissa ukolle. Hornborgin komitean mietintö on täyttä soopaa, sen nojalla ei voi kerta kaikkiaan tehdä mitään. Ukko on vielä sen kannalla ja vastustaa erikoislakia, mutta asia menee poliittiseen umpikujaan sitä tietä - ehdottomasti. Meidän suhteemme valvontakomissiooniin ovat muutenkin pahasti huonontuneet. Kyseessä oli eräs pieni asia, joka muodollisesti vaati eduskunnan hyväksymistä. Ukko on esiintynyt siinä erittäin huonolla menestyksellä ja Zhdanov on häneen varsin tyytymätön. Sitä asiaa varten lähetettiin Helo ja minut Zhdanovin puheille, juttu kesti 2 1/2 t., Paasikivi, hallitus ja eduskunta saivat osakseen arvostelua eikä vieläkään näy ratkaisua. Asia on mitättömän pieni, mutta sillä voi olla suuret vaikutukset. Jos vielä sotasyyllisyysasia menee pannukakuksi, kuten käy, jos ei erikoislakia saada, on tämä hallitus ja tällä periaatteellisella pohjalla oleva suomalainen hallitus yleensä pelannut pelinsä loppuun. Meillä on hallituksen parissa varsin yleisenä käsitys, että Pkivi ei - suurista avuistaan huolimatta - voi hoitaa asioita, hän on liian hidaskäänteinen ja jurnuttaa omia toilauksiaan sekä alituisella puhumisellaan ehkäisee nopeita ratkaisuja. Ja [Carl] Enckell on aivan toivoton. Jos hallitus esittää uuden sotasyyllisyyslain presidentille, on seurauksena presidentin ero tai hallituksen ero. Edellinen vaihtoehto on uskottavampi ja kaiken tämän pitäisi tapahtua elokuun alkupäivinä. Näin minä povailen. Eduskunta ei voi erikoislakia olla hyväksymättä, jos hallitus sen esittää, vaikka paljon murinaa kuuluukin.

Minulla on ollut virassa paljon hommaa ja huolta, mutta kaiken kukkuraksi paiskasi uuden kirjan: Kunnallisvaalien selitysteoksen IV painos. Uusia lakeja ym. on otettava huomioon ja olen saanut yön kanssa paiskia, kun painos pitäisi olla vielä elokuun aikana maailmalla.

Soitin lauantaina Maijalaan ja pyysin tuomaan sanan, että soitat sunnuntaina, mutta eivät olleet sitä saaneet aikaan. - Jos on mahdollista olla poissa ensi viikkona edes vähän aikaa, tulen sinne käymään edes joksikin päiväksi. Parhain terveisin

Urho

Olin 24/7 yli 2 tuntia Zhdanovin luona sotasyyllisyysasiassa. Lopputulos lyhyesti: jos Suomi ei kykene hoitamaan sotasyyllisien tuomitsemista, ottaa LVK asian käsiinsä. Keskustelu oli luottamuksellinen, mutta asia on kyllä täysin selvä. Ikävä velvollisuus. Mutta miten ukko asian hyväksyy. Lähdemme huomenna Naantaliin mekastamaan ukon kanssa. Kiitos kirjeestäsi. Matin kirjehän oli liikuttava. Kyllä asiat nyt oijistuvat, kun Taukkakin pääsee Enskedeen. Ei hänellä muuten ole kiire pois Ruotsista, jos saa seuraa. - Olen saanut toisen talvipukukankaan, joten pojat kyllä saavat pukuja käytettäväkseen. Parh. terv. Urho