Heidelberg 24/XI -31.

Rakas Sylvi Emäntä.

Parhaat kiitokset tämänaamuisesta kirjeestäsi. Odotinkin sitä oikein uskolla, kun sunnuntaiksi tullut kirje tiesi poikien ja Sinunkin influenssan saaneen käänteen pahempaan. En toki ollut osannut ottaa asiaa lainkaan vakavasti. Olen kovin iloinen, että tauti näyttää tällä erää voitetulta. Ilmeisesti siinä saa edelleenkin olla kovin varovainen.

Mitäkö minulle kuuluu? Ei mitään uutta eikä kummempaa, koetan tehdä töitä senkun kerkiän ja syödä senkun jaksan. Raskasta se toisinaan on, mutta kun saa sitten helpommin kirjoitetun kirjan eteensä, tuntuu kuin se ei työtä olisikaan. Olen voinut hyvin ja pitänyt kirjoittamaani päiväjärjestystä.- Sunnuntaina olin tämän majurin ja pojan kanssa 2 tuntia kiertelemässä pitkin vuoria ja metsiä, kovin hauska ja ihana matka, mutta ehkä hiukan rasittava, koska seuraavana yönä nukuin huonosti. Viime yö sensijaan meni oikein hyvin.

Nyt, kun olen taas uudelleen ilmoittanut lähtöni, ovat sekä rouva että herra koettaneet minua puhua yli jäämään tänne ainakin joulun yli, mutta eihän minua petetä. Eräässä suhteessa täällä olo on ollut hyvin hyvä, nimittäin on saanut olla huolehtimatta, missä söisi ja mitä söisi, kaikki on ollut valmista. Ja niinpä minulta onkin mennyt yli pensioonin korkeintaan 50 Smk. jos en ota lukuun yliopistoon, kirjastoon ja postimerkkeihin mennyttä rahaa. Ja se on mennyt elokuviin, konsertteihin y.m.s. Jos pensioni olisi ollut pienempi, olisin tänne jäänyt. Mutta Heidelberg lienee muita pikku kaupunkeja tyyriimpi, se maine näet. Kertovat, että professorien luona asuvat ulkomaalaiset saavat maksaa 10 a 12 Rmk päivältä. Mutta ei surra. Berliinissä voi päästä halvemmalla ja siellä voi joutua maksamaan enempikin. Mutta kaipa siellä sentään tällä rahalla pärjää ja jos niin on, niin se 20.000 mk. riittää minulle 6 kk:ksi, vaikka kurssikin on huono, mutta teidän elo tulee erikseen ja maksut. Mutta eiköpähän me "Badekowwit pärjättäne".

Ilmat ovat täällä olleet erittäin mukavat. Lämpöä 5-10 eikä sadetta. Ja tarennut olen aivan hyvin.

Lupasin tälle majurille, että ilmoitan hänet Suomen ylioppilaskuntien liitolle, että jos sieltä joku opiskelija tulee Heidelbergiin, saa hänen luonaan aina asua. Voin kyllä häntä suositella, sillä ruoka ja kohtelu on hyvä, ukko on saksalainen, se on välttämätön paha, parempia täällä ei liene muutkaan. Jos minä osaisin paremmin saksaa, karistaisin häneltä pois tuon tyhmän tavan hohottaa. Kun Sinulle sattuu sopivaa aikaa, ja jos tapaat Vanteen tai voithan hänelle soittaa (nuorelle herralle) tästä asiasta, ottaa vain osoitteen ylös. Mutta etu käteen on sovittava hinnasta ei 8 Rmk. Voin nyt sanoa uhalla, että olen asiasta kirjoittanut Sinulle ja Sinä toimitat sen. Toimita jos tahdot, ei sieltä ketään tänne tule, mutta onpahan ukon mieli hyvä. Hänellä ei ole paikkaa, kun on pantu pois poliisista, en tiedä miksi.

Olin ajatellut kirjoittaa samasta, josta Sinä kirjoitit, että tänä jouluna ei joululahjoja kuin pojille. Se on oikein. Voisinhan Berliinissä kysellä punavetureja ja lähettää, mutta sitä ennen pitäisi tietää hinnat siellä. Ellet siis ole ostanut, ilmoita ne.

Vielä en tiedä osotettani Berlinissä. Saure ei ole kirjoittanut. Ilmoitan sen Sinulle sitten heti kun olen saanut tietää.

Rakkaat terveiset Sinulle ja Matille ja Tanelille. Voikaa hyvin ja tulkaa pian oikein terveiksi, sitten on isän mieli oikein hyvä.

Teidän Urho