Maisteri Ritva-Liisa Sumu                  9/12 1974

Naistenklinikka

Helsinki

  Repäisin sittenkin itselleni ajan ja vierailujen kestäessä luin Sunkkua koskevan kirjanne. Piti kirjoittamani oitis vaikutelmistani, mutta väliintulleet murheet ovat sen siirtäneet.

  Kirjanne on todellinen kunnianteko Lapin keisarille ynnä hänen jätkilleen. Ja etenkin ukkoherroille. Mutta kyllä minä ihmettelen Teidän asiantuntemustanne, johon olennaisena osana kuuluu Perä-Pohjolan rikas ja paikalleen osuva sanasto, sanankäyttö, esim. uitto- ja hakkuutöiden teknillisten termien hallinta. Vaikka en ole sieltä kotoisin, olen Kainuun osalta jonkinlainen asiantuntija ja olen ollut purouitossa, sortteerilla, keluveneessä, puominottosakissa, metänluvussa, pöllimetsässä jne. Tältä pohjalta ihmettelen ja ylistän kirjanne elävää kieltä.

  Eräät kuvaamistanne ukkoherroista olivat Kainuusta. Mieleeni muistuukin, että kaikki Pohjolan jätkät eivät pitäneet siitä, että ukkoherralla oli vasituisesti töissä kotiseudultaan tuomiaan työmiehiä. Siitä oli syntynyt puolityytymätön sanonta: "Kaikilla niillä on omat särräisniemeläisesä".

  Toivon, että pian tulee painosta Sunkun toinen osa.^68

P.S. Kiitän kauniista osanotostanne.^69