Muistiinpanoja 15.12.1938

1) Asia IKL.

2) Kun viimeksi ryhmässä keskusteltiin, 1.12., "yksimielinen mutta kiivas" keskustelu. Mieliala kieltämättä masentunut ja sekavahko.

3) Voisi erottaa 3 mielipideryhmää:

a) periaatteellisista tai muista syistä vastaan;

b) periaatt. syistä myötä, mutta RO:n päätöksen jälkeen vastaan; asia jätettävä sillensä;

c) hyväksyvät toimenpiteet ja vaativat jatkotoimenpiteitä, kun RO:n päätös on sellainen kuin se on.

4) IKL ei ole ollut a)-kannalla. Kansalaisvapauksia ei suojata siksi, että niiden turvin voitaisiin kansalaisvapaudet tuhota. Kommunismi. V. 1933 lainmuutosehdotus (Annala). Sama linja oikeistokumouksellisuuteen ja sama vasemmistokumouksellisuuteen yhä edelleen.

b)-ryhmä: Puolinaiset toimenpiteet aina kaikkein tuhoisimpia. Se on totuus tässäkin.

c) näyttää olevan ml-väen suuren enemmistön kanta. Se on ml:n menestyksen kannalta oikea. IKL:ää vastaan on nyt julistettu sota, sen keskenjättäminen merkitsee sitä, että tuo puolue saa tuulta purjeisiinsa. Se on vietävä perille. Taistelu voi olla ankara, oppositio käyttää kaikki keinot. Ne, jotka ovat joutuneet tulen alle ryvetetään, epäluuloja levitetään. Onneksi ml. on ollut taistelussa ja tottunut parjaukseen. Uskon, että käytetään. Mutta hyvä on varustautua siihen, että vastustus on ankara. Mitä tahansa teemme, se on moraalisesti, juriidisesti ja poliittisesti väärin.

5) Kun toimenpiteitä valmisteltiin, oli varustauduttu myös sen varalta, ettei oikeudella saa oikeutta. Asioiden kulku ja tilanne ryhmissä on aiheuttanut, että mitään ei ole tehty. Jää ensi kevääseen. Ei syytä yksityiskohtaisesti selvitellä, asiaan on tilaisuus palata, mutta lähtökohtana on: RO:n päätös on muuttanut tämän puhtaan poliisitoimenpiteen poliittiseksi asiaksi. Sellaisena on hoidettava.

6) Mielenkiintoista kokoomuksen kanta. Aluksi yleisesti tuomitseva. Painovapauslaista löysi ponnistuslaudan ja riehui. Huonoa taktiikkaa. IKL tehtiin marttyyriksi, menetti takaisin äskenpalanneet ja innosti IKL:läisiä. Maalaisliitto vastasi oikein: yhtynyt oikeisto. Linkomies: Mutta päätös: ei IKL:ää vastaan, sitävastoin ml:oa vastaan. Ministeri kerrallaan. Päämäärä: vaalien jälkeen porvarillinen hallitus. Asia on sen ajan asia. Siitä keskustellaan vakavasti.

7) Mikä ml:on kanta ja menettelytapa nyt.

Oltaneenpa mitä mieltä toimenpiteestä tahansa, ml:on asema vaalitaistelussa vaatii sen hyväksymistä. Jatkotoimenpiteistäkään ei voida välttyä.

Siksi: vaikka me sen ymmärtäisimme, vastustus merkitsee suuren vaaliyleisön silmissä IKL:n puolustamista.

Ensi vaalit: pääkysymys kansanvallan suojeleminen ja IKL. Jos nyt merkitsee vastustavan kantansa, on vaikea noudattaa vaaleissa ml:n vaaliohjelmaa. Sekaannusta tuottaa ja ml:lta riistetään se johdonmukainen poliittinen asenne, jonka se vaaleista selviytyäkseen tarvitsee. Kokoomuksen kanta on valaiseva: IKL:stä hiljaa. Meidän: asia korotettava vaalien keskeiseksi. Se tappio, mikä RO:ssa, on korvattava ensi keväänä poliittisilla toimenpiteillä.

Kun erotetaan: tämä suunta sanomalehdistössä ollut yhtenäistä, tehostettava jyrkkää asennetta IKL:ään.

Keskustelu:

Luostarinen: Sanomalehdistön lakkauttamisyritys oli heikosti perusteltu.

Kirra: Ryhmässä ei ole kolmea kantaa. Tilanteesta on vaikea vastata maakunnassa. Ei voida lähteä poikkeuslainsäädännön tielle. Jos epäonnistumista lähdetään paikkaamaan diktatoorisilla toimenpiteillä, pidätti K. sen varalta toimintavapauden. Kun oikeusministeriön pikkujouluun oli tullut tieto RO:n päätöksestä, hihkasi oikeusministeri: se on hyvä, että oikeus voitti.

Tarkkanen: Ml. ryhmää on viety omavaltaisesti kannalle, josta on vaikea vastata. Asia on pidettävä poliisitoimenpiteenä, ja odotettava oikeuden päätöstä. Ei ole vaadittava ryhmältä mitään vekseliä lisälainsäädännöllä. Jos siihen mennään, emme pelastu diktatuurin tieltä. On odotettava KKO:n päätöstä, pyytää lausua pöytäkirjaan, että ei hyväksy poikkeuslainsäädäntöä joka vie pois perustuslailliselta tieltä.

Lohi: Vastainen uusi lainsäädäntö on arkaluontoinen. Jos yhdistys lakkautetaan, on sanomalehdistö lakkautettava. Valitsijat on pidettävä oikeassa käsityksessä siitä, että ml. ei ole sama kuin sosialistit. Ml. ei ole tullut sen sosialistisemmaksi kuin ennen.

  Vaikea antaa hallitukselle ohjeita, mitä uutta lainsäädäntöä tarvitaan. Me emme voi muuta kuin hallituksen toimenpiteitä puolustaa.

Kekkonen: Vaalia ei ole esitetty, on esitetty vain kanta tulevien vaalien pääkysymyksistä.

Kalliokoski: Miksi ei ryhmälle puhuttu, koska epäiltiin, ettei oikeutta saada. Me olemme päämäärästä IKL:n suhteen yhtä mieltä. Ryhmä ei ole ollut asioiden tasolla asian aikaisemmassa vaiheessa, ei olisi myöskään kiirehdittävä antamaan tukea etukäteen suunnitelmille. Meidän täytyy, niin kiusallinen kuin tilanne olisikin, odottaa tuomioistuinten päätelmiä, ja vasta sitten on tutkittava, onko lisälainsäädäntö tarpeen. Jos me nyt ryhdymme poikkeusluontoiseen lainsäädäntään, merkitsee se tuomioistuinlaitosten arvostelua. Asema ei vaalitaistelussa ole huono, vaikka oikeuden päätöstä odotettaisiin.

Arhama: Epäilee poikkeuslakeja.

Hirvensalo: Yhtyy Kalliokoskeen. Eikö olisi ollut parempi jättää sanomalehdet rauhaan, olisi saatu Hgin RO:n myönteinen päätös.

Kirra: Yhtyy Kalliokoskeen.

Tarkkanen: olen valmis IKL:ää vastaan taistelemaan keinolla millä tahansa. Mäntsälän aikana oli ryhmässä miehiä, jotka olivat sitä mieltä, että osittainen hallitusmuutos olisi aikaansaatava, mutta T. oli ryhmän puheenjohtajana tätä vastaan.

Kekkonen: Julkaisutoiminta on yhdistystoimintaa. Oikeuslaitos jää rauhaan, vaikka se ei olekaan kaiken arvostelun ulkopuolella. Kantani on: oikeuden päätöstä ei ole jäätävä odottamaan.

Nurmesniemi: Ei voida arvostella tulevaa lainsäädäntöä, koska sitä ei ole yksityiskohdissaan esitetty.

Kämäräinen: Ml. on ollut kansanvallan suojelemiseksi valmis poikkeuslakeihin ennenkin. Toivoo, että erityisesti IKL:n lakkauttamisasiassa annetaan keväällä.

Kekkonen: Tärkeää on tietää, että hallituksen tarkoitus on antaa keväällä ne esitykset IKL:n lopettamiseksi, mitkä katsotaan tarpeelliseksi. Vain se, että ryhmä nyt kieltää mitään erityisiä valmistamaan, lopettaa hallituksen valmistelevat työt. (Hautoja: ei lopeteta.)

Keskustelun jälkeen ei mitään päätöstä tehty.