Suurlähettiläs Max Jakobson               18/10 1972

Tukholma

Hyvä Veli,

  Lähetän Sinulle nähtäväksesi ja huomautuksiasi varten erään puheluonnoksen, jonka sisältämä ajatus on pyörinyt päässäni jo muutaman viikon. Kun jokin aika sitten sain pyynnön pitää puheen Turun Yliopiston ylioppilaskunnan 50-vuotisjuhlassa 9.11.197244 arvelin, että tämä tilaisuus saattaa olla sopiva paikka suunnittelemani puheen pidolle. Puheen ajankohta kenties on hieman liian aikainen, mutta sitähän ei voida nyt muuttaa.

  Kuten mainitsin, aihe on pyörinyt päässäni jo jonkin aikaa, mutta puheen kokoonpano on tietenkin tuottanut vaikeuksia. Toissa iltana minulla oli aikaa erään televisioesityksen keskeyttämänä kirjoittaa tämä puhe, eikä se kovin kauan aikaa ottanutkaan. Valitettavasti minulla ei ollut käsillä kaikkia tarpeellisia asiakirjoja, niin että tässä voi olla sanonnallisia virheitä. Sinua saattaa kummastuttaa tämän puheen sisältämä viesti, mutta minun nähdäkseni juuri tämäntapainen puhe tässä vaiheessa tarvitaan. Se omalla tavallaan liittyy kaikkiin ajankohtaisiin kysymyksiin, joitten parissa parastaikaa painiskelemme.

  Lähden ensi tiistaina viralliselle vierailulle Alankomaihin. Sitä ennen en vastaustasi tarvitse, mutta toivoisin, että kun palaan Alankomaista ensi viikon perjantaina, olisit siihen mennessä käynyt puheen läpi ja palauttanut sen huomautuksinesi. Minulle jää kyllä pitkä aika vielä puheen tarkistamiseen ja siihen onkin syytä. Havaitsen nyt sen luettuani, että stilistiikkaa ilmeisesti on syytä korjata ja tarkistaa.