Kansanedustaja Pekka Vilmi           9/6 1964

Simo

Hyvä Veli,

  Minulle on kerrottu, että olet eri yhteyksissä lausunut mm. seuraavaa: "Ei tästä mitään tule, ryssä täällä määrää. Kekkonen johtaa maan kommunismiin."

  Tämä on minulle järkyttävää ja kauhistuttavaa kuultavaa. Se oli minulle sitä suurempi yllätys, kun olen pitänyt Sinua hyvänä ystävänäni aina niistä vuosista saakka, jolloin yhdessä työskentelimme maalaisliiton, Pohjois-Suomen ja sen vähäväkisen väestön puolesta sekä kansallisen ulkopolitiikkamme voittoonviemiseksi. Olin kuvitellut, että ehrnrootheja, junniloita ja leskisiä lukuunottamatta kukaan ei enää levittelisi herjauksia minun toimimisestani kommunistisen Suomen luomiseksi. Luulin, että ne kuuluivat 1940-luvun lopulle, jolloin Paasikivi ja minä saimme tuon syytöksen vastaamme ulkopoliittisilta vastustajiltamme. Mutta kyllä minua kauhistuttaa - en löydä muuta sanaa - kun tätä teemaa nyt alkavat viljellä vanhat hyvät ystäväni, joiden kanssa yhdessä olemme vaikeina vuosina olleet luomassa pohjaa koko maailman tunnustamalle puolueettomuuspolitiikallemme.

  Minulle on muutenkin eri puolilta maata tullut suullisia ja kirjeellisiä viestejä, kuinka tietyissä maalaisliittolaisissa piireissä on puheenjohtajariidan yhteydessä alettu "ryssitellä", kuten "vanhaan hyvään aikaan". Näyttää olevan syntymässä puolueen riveissä uudelleen tietynlainen kiihkomielinen oikeistolainen liike, joka pyrkii jäytämään pohjaa ulkopolitiikkamme alta. Pelolla ajattelen maan tulevaisuutta tällaisten tunnusten levitessä sen ainoan puolueen piirissä, joka nauttimansa luottamuksen ja arvonannon vuoksi on voinut menestyksellä edustaa maan puolueettomuuspolitiikkaa eri ilmansuuntiin käsin. Te, jotka luulette "ryssittelyllä" ajavanne maan parasta, tulette varmaan havaitsemaan - jos onnistutte levittämään henkenne hallitsevaksi suuntaukseksi täällä - kuka johtaa maata kommunismiin.

  Minun on ollut sanomattoman raskasta kirjoittaa tätä kirjettä vanhalle työtoverilleni ja hyvälle ystävälleni, jolta en olisi odottanut sellaista kiitosta, minkä olen saanut.