Pääministeri Urho Kekkonen: Eduskunnan Herra Puhemiehelle.

Viime huhtikuun 21 päivänä päivätyssä kirjeessä Herra Puhemies on valtionpäiväjärjestyksen 37 §:n 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa lähettänyt pääministerille jäljennöksen kansanedustaja T. Junnilan ym. Herra Puhemiehelle jättämästä kirjallisesta kysymyksestä, jossa valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi on esitetty seuraavaa:

"Onko Hallitus tietoinen siitä, että valmisteilla olleiden hinnanalennussuunnitelmien ennenaikaisella julkisuuteen saattamisella on aiheutettu elinkeinoelämällemme huomattavia häiriöitä; sekä jos on,

miten Hallitus aikoo nämä vauriot korjata ja mihin toimenpiteisiin Hallitus on ryhtynyt tällaisten valitettavien tapausten uusiintumisen ehkäisemiseksi vastaisuudessa?"

Kun maan päävientitavaroiden, ensi sijassa selluloosan, ulkomaisen hintatason aleneminen oli kevään mittaan aiheutunut tuotantolaitosten sulkemisia ja tuotannon supistamista tuotannon heikon kannattavuuden vuoksi, pyysin sekä Suomen Puunjalostusteollisuuden Keskusliiton että taloudellisen suunnitteluneuvoston puheenjohtajaa, pääjohtaja Teuvo Auraa suorittamaan laskelmia selluloosateollisuuden kustannuksista ja kannattavuudesta sekä niiden perusteella valmistamaan ehdotuksia toimenpiteistä, joilla vientiteollisuuden kilpailukyky olisi palautettavissa. Saatuani nämä ehdotukset 9 ja 10 päivänä huhtikuuta annoin niistä 11 päivänä huhtikuuta jäljennökset sosiaaliministeri Väinö Leskiselle, jotta hän voisi näihin suunnitelmiin tutustua ja neuvotella niistä omassa piirissään. Oli tietenkin selvää, että näitä alustavia suunnitelmia ei saanut saattaa julkisuuteen, sillä se vaikuttaisi haitallisesti elinkeinoelämän kulkuun. Kuitenkin julkaisi "Helsingin Sanomat" 16 päivänä huhtikuuta nämä asiakirjat, mistä eri tahoilta saatujen tietojen mukaan on kieltämättä aiheutunut kysymyksessä esitettyjä häiriöitä elinkeinoelämälle.

Hallituksen mahdollisuudet tämän hyvin valitettavan vuodon aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen rajoittunevat niiden toimenpiteiden kiirehtimiseen, joilla avoinna oleva vientimme kilpailukykyjen palauttaminen voitaisiin toteuttaa. Tätä kiirehtimistä taas on omalta osaltaan ollut estämässä työmarkkinajärjestöjen välinen erimielisyys indeksiehdon säilyttämisestä palkkaussopimuksessa.

Hallitus on pyrkinyt ja pyrkii edelleen huolehtimaan siitä, että tiedot, joiden liian aikainen julkisuuteen tulo on maan etujen kannalta vahingollinen, käsitellään hallituksen piirissä luottamuksellisina.

Tämän saatan kunnioittavasti Teidän, Herra Puhemies, tietoonne.

Helsingissä 6 päivänä toukokuuta 1953.