Herra Pääministerille                                       6/9 1971

Suomen Pankin Johtokunnan Herra Puheenjohtajalle

Suomen Työnantajain Keskusliitolle

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestölle

Suomen Liiketyönantajain Keskusliitolle

Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliitolle

  Kun joulukuun 4. päivänä 1970 esitin suositukseni keskitetystä työehtosopimusratkaisusta, oli yhtenä lähtökohtanani arviointi, että 31.3.1972 saakka jatkuvan työehtosopimuskauden aikana elinkustannusindeksi kohoaisi korkeintaan n. 6 prosentilla. Mikäli näin olisi tapahtunut, olisivat suositellut palkankorotukset merkinneet sitä, että reaalinen tulotason nousu olisi suunnilleen vastannut tuottavuuden lisääntymistä. Vaikka myöhemmin suoritetuissa liittokohtaisissa neuvotteluissa lienee eräiltä osin sovittu ns. UKK-ehdotuksessa suositeltuja suuremmista palkankorotuksista, ei sen olisi pitänyt sanottavasti vaikuttaa edellämainittuun hintatason noususta tehtyyn arviointiin.

  Kun tänään, työehtosopimuskauden puolivälissä tarkastellaan elinkustannusindeksin lukemia, havaitaan, että jo nyt indeksin nousu on ollut koko kaudelle arvioidut 6 prosenttia. Tiedossa on, että ensi maaliskuun loppuun mennessä on suoritettava eräitä välttämättömiä hintojen korotuksia. Syynä tähänastiseen hintatason nousuun ovat eräältä osalta olleet viranomaisten toimenpiteet, joita työehtosopimuksia laadittaessa ei ollut osattu ottaa huomioon, koska niiden tarpeellisuudesta ei silloin ollut tietoa.

  Kun alussa mainittu kokonaisratkaisu tehtiin, siihen ei sisältynyt mainintaa, miten korkeaksi elinkustannusindeksin sallitaan nousta sopimuskauden aikana. Sen vuoksi viranomaisilla ei ole ollut velvollisuutta rajoittaa hintojen nousua indeksin tietyn pistemäärän alapuolelle. Kuitenkin monet painavat näkökohdat, mm. reilu peli, puhuvat sen puolesta, että valtiovallalla on kaikki syy huolehtia siitä, että ne hintakehitykseen liittyvät näkökohdat, jotka olivat pohjana työehtosopimuksia kiinnilyötäessä, otettaisiin huomioon, vaikka niitä ei sopimuksissa ollut nimenomaan mainittukaan.

  Ns. UKK-sopimusehdotuksen tekijänä olen katsonut velvollisuudekseni seurata ehdotuksen pohjalla laadittujen työehtosopimusten toteutumista. Sen perusteella, mitä olen edellä esittänyt, pitäisin tarpeellisena valtiovallan ja sopimusosapuolten toimesta yhteisesti viipymättä selvittää, mikä on hintarintamalla vallitseva ja odotettavissa oleva tilanne. Käsitykseni mukaan olisi valtioneuvoston, Suomen Pankin ja johtavien työmarkkinajärjestöjen aloitettava, myös viipymättä, neuvottelut, mihin toimenpiteisiin - työehtosopimuksia rikkomatta - tämä selvitys ehkä antaa aihetta, jotta voimassaolevia työehtosopimuksia laadittaessa tavoitteena pidetty reaalinen ansiotason nousu saavutetaan. Siten luodaan myös paremmat edellytykset työehtosopimusten syntymiselle seuraavaa sopimuskautta varten.