Kirje J. K. Paasikivelle 7.1.1952

Hyvä Veli,

Olen puhunut Sinulle jo viime syksynä, että tarkoituksenani on pitää radiopuhe rauhan asiasta Suomen kannalta katsoen. Minulla on se ollut valmiina jo marraskuussa, mutta en ole sitä viimeistellyt. Eilen valmistin sen eräänlaisena loppuluonnoksena. Lähetän sen ohella Sinulle.

Haluaisin pitää sen juuri tähän aikaan. Elintarvikkeiden hintojen nousu on herättänyt paljon kohua äärimmäisen vasemmiston piirissä, tähän mennessä ei kuitenkaan vielä niin paljon kuin olin pelännyt. Rauhaa koskeva puhe hallituksen taholta voisi johdattaa mielet pois leivän hinnasta.

Ulkopoliittinen osa on arkaluontoisin. Puhuimme jo siitä, kun kävin kertomassa Torobrivin (??) kontaktista Tukholmassa. Isvestijan kirjoitus 28.12.1951, josta ulkoministeriö on toimittanut suomennoksen, viittaa samaan suuntaan, että jonkinlainen yhteistyö pohjoismaisen puolueettomuusblokin muodostamiseksi väikkyisi venäläisten mielessä. Juuri äsken kävi kansliapäällikkö Tarjanne minulle kertomassa, että lähetystösihteeri Genikhoff oli eilen tohtori v. Numersille esitellyt mahdollisuutta Suomen ja Ruotsin puolueettomuusblokista, johon myöhemmin voisivat Tanska ja Norja liittyä. Ministeri Lebedev, jonka luona olin perjantaina vaimoni kanssa päivällisillä, antoi minulle Isvjestijan numeron, jossa oli pohjoismaita koskeva kirjoitus, mutta hän ei puhunut pohjoismaisesta politiikasta muuta kuin sen, että Suomen kielteinen vastaus pohjoismaiseen parlamenttiliittoon oli loogillinen seuraus ystävyys- ja avunantosopimuksesta. "Tämä on minun mielipiteeni, ei neuvostohallituksen, jonka mielipidettä en tunne", lisäsi Lebedev. Muuten Lebedev tuntui suhtautuvan ymmärtämyksellä Ingostrah[?]-asiaan, josta hänelle laajemmin kerroin.

Olen näyttänyt Tuomiojalle puheeni edellisen luonnoksen, mutta en tätä, koska T. on matkoilla ja tulee vasta tänä iltana.

Toivon, että vaivaudut lukemaan luonnoksen ja saanen sen jälkeen tulla luoksesi asiasta keskustelemaan.

Kunnioittavin terveisin

Urho Kekkonen.