XIX Tsekkoslovakian kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteerin ja Tsekkoslovakian sosialistisen tasavallan kansallisen rintaman puheenjohtajan Gustav Husakin virallinen vierailu Suomeen 16.-19.9.1974

181. Tasavallan Presidentin vastauspuhe puheenjohtaja Stophin tarjoamilla juhlapäivällisillä 24.10.1974

Ansprache des Präsidenten der Republik beim Grand Diner gegeben dem Vorsitzenden des Staatsrates Stoph am 24.10.1974

Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja

Kunnioitettu Rouva Stoph

Hyvät Naiset ja Herrat

Pyydän saada kiittää Teitä, Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja äskeisistä ystävällisistä sanoistanne, jotka henkivät vierailunne aikana vallinneita lämpimiä tunnelmia.

Käymissämme keskusteluissa olemme yhdessä voineet mielihyvällä todeta, että maittemme vanhastaan hyvät ja ristiriidattomat suhteet, jotka rakentuvat rauhanomaisen rinnakkaiselon kestäville periaatteille, ovat kehittyneet joulukuussa 1972 allekirjoitetun suhdejärjestelysopimuksen pohjalta hedelmällisellä ja molemmille osapuolille edullisella tavalla laajalla rintamalla. Puolin ja toisin on kuitenkin edelleen olemassa runsaasti käyttämättömiä voimavaroja. Tämä tarjoaa - kuten Te Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja juuri korostitte - vielä monia mahdollisuuksia kehittää ja lisätä kansojemme yhteistyötä ja vuorovaikutusta.

Nimenomaan taloudellisten suhteittemme nykytila ei vielä läheskään vastaa maittemme reaalisia edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Kauppavaihtomme kehitys on viime vuosina jopa hidastunut. Tämä on sitäkin yllättävämpää, kun tiedämme, etteä teollisuutemme ovat monipuolistuneet ja saavuttaneet kansainvälisestikin arvioidun varsin korkean tason. Maittemme talouselämän rakenteet täydentävät onnistuneesti toisiaan. Sekä Suomi että Saksan Demokraattinen Tasavalta ovat saavuttaneet ulkomaankauppansa kehittämisessä kunnioitettavia saavutuksia. Maittemme teollisuuden korkeatasoisille, useinkin tieteellisteknisen tietämyksen huippua edustavilla laatutuotteilla on hyvä kansainvälinen maine.

Kaikki tämä tarjoaa nähdäkseni hyvän perustan yhteistyön kehittämiselle. Nyt tulisi pyrkiä etsimään uusia virikkeitä maittemme kaupallisten ja taloudellisten suhteiden saattamiseksi tasolle, joka vastaisi suhteittemme kehitystä muilla aloilla. Käymämme keskustelut ovat saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että tarvittavaa poliittista tahtoa löytyy riittävästi puolin ja toisin. Tässä suhteessa me suomalaiset olemme mielihyvällä panneet merkille maittemme välillä käynnistyneet neuvottelut kaupan esteiden vastavuoroisesta poistamisesta. Pidämme näitä neuvotteluja tärkeinä ja toivomme, että ne johtaisivat mahdollisimman pian myönteiseen tulokseen.

Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja

Keskustelut, joita olemme käyneet vierailunne aikana, ovat olleet hedelmälliset. Ne ovat osoittaneet, että käsitellyistä kysymyksistä vallitsee maittemme välillä pitkälle ulottuva yhteisymmärrys. Erityisen tärkeänä koen yksimielisyytemme kansainvälisen jännityksen lievenemiskehityksen suuriarvoisesta merkityksestä ihmiskunnalle sekä maittemme päättäväisyyden työskennellä sen edistämisen ja jo saavutettujen tulosten peruuttamattomuuden puolesta. Tätä palvelee omalta osaltaan myös Suomen ja Saksan Demokraattisen Tasavallan hedelmällinen vuorovaikutus, joka sellaisenaan on erinomainen esimerkki yhteiskuntajärjestelmältään erilaisten valtioiden molempia osapuolia hyödyttävästä rauhantahtoisesta yhteistyöstä.

Viittasin puheeni alussa maittemme perinteisesti hyviin suhteisiin. Niiden kiinteyttä kuvaa sekin, että aivan äskettäin vietimme sekä Saksan Demokraattisen Tasavallan että Suomi-DDR-Seuran 25-vuotisjuhlia. Me olemme ottaneet varteen vanhan suomalaisen sananparren: "Hyvät naapurit o` puali leipää." Tämän kansanviisauden henkeä toteuttaen aktiivista, rauhantahtoista puolueettomuuspolitiikkaa noudattava Suomi pyrkii luomaan ystävälliset suhteet kaikkiin maihin, nimenomaan lähinaapureihinsa. Se kulkee rauhanomaisen rinnakkaiselon esitaistelijoiden ryhmässä muistaen aina, että vain rauhalle ja keskinäiselle yhteisymmärrykselle voidaan rakentaa tulevaisuuden maailmaa.

Hyvät Naiset ja Herrat

Kohottakaamme maljamme Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtajan ja Rouva Stophin sekä heidän seurueensa jäsenten henkilökohtaiseksi terveydeksi ja menestykseksi sekä Suomen ja Saksan Demokraattisen Tasavallan kansojen ystävyyden ja yhteistyön kunniaksi.