"Vastauksemme Chamberlainille"

Suomenmaa 11.9.1930

Kun Englannin ja Neuvosto-Venäjän välit muutama vuosi sitten kiristyivät ja Englannin ulkoministeri Chamberlain ryhtyi jyrkkiin toimenpiteisiin Neuvosto-Venäjää vastaan, nostivat bolshevikit voimakkaan vastaliikkeen Venäjällä "englantilaista imperialismia" vastaan. Järjestettiin suuria mielenosoituskulkueita, englantilaisen tavaran boikotti, ryhdyttiin vastatoimenpiteisiin Englannin alamaisia vastaan ja kaiken kruunuksi perustettiin suuri järjestö, jonka piti kerätä vapaaehtoisia lahjoituksia voimakkaan ilmalaivaston perustamiseksi Neuvosto-Venäjän ilmavoimiin. Tämän järjestön nimi oli "Vastauksemme Chamberlainille".

Kun tarkastelee tilannetta maassamme varsinkin hallituksen annettua tunnetun julkilausumansa järjestyksen palauttamisesta, tulee helposti mieleen ajatus, että Lapuan liikkeen "hurmahenget" ovat ympäri maan alottaneet vastaliikkeen hallituksen julkilausuman johdosta. Sanomalehdet ovat viime päivinä olleet tulvillaan tietoja jatkuvista väkivallanteoista, jotka ovat kohdistuneet kommunisteihin ja sosialidemokraatteihin, jopa maalaisliittolaisiinkin. Hallituksen julistus oli kuin öljyä tuleen. Mielivalta yltyy ja yltiöpäät ovat valmistaneet "vastauksensa Chamberlainille", varmasti vakuutettuna siitä, että hallituksella ei ole mahtia pakottaa heitä lainkuuliaisuuteen. Eikä ihmekään, jos nämä väärille teille suuntautuneen isänmaallisuuden innoittamat henkilöt katsovat voivansa tehdä, mitä haluavat, kun osa sanomalehdistöämme käy jatkuvasti puolustamaan heidän tekojaan. Kokoomuslehdistö, harvaa poikkeusta lukuunottamatta, on antanut aivan viime aikoihin saakka siunauksensa väkivallantöille, ovatpa eräät niistä olleet niihin suorastaan yllyttämässäkin, ja vaikka ne nyt hallituksen julistuksen jälkeen lausuvat paheksumisensa eräistä mielivallan näytteistä, ne samalla voimakkaasti hyökkäävät niitä vastaan, jotka rohkenevat asettua lainalaisen yhteiskuntajärjestyksen puoltajiksi, tuomiten mielivallan.

Vakavamielinen, järjestystä rakastava kansa jää odottamaan, mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy uudestaan liekkiin leimahtaneen mielivallan "vastauksemme Chamberlainille", tukahduttamiseksi. Sillä jos hallitus ei nyt käy lujalla kädellä rauhoittamaan "hurmahenkiä", on se antanut tosiasiallisen vallan niille, joilla ei palella päätä yrittää senjälkeen ottaa käsiinsä kaikkea valtaa.

Pentti