XXV Eri tiedotusvälineille myönnettyjä haastatteluja

195. Tasavallan Presidentin yleisradiossa esittämä tervehdys Puolan kansallispäivänä 22.7.1974

Tasan 30 vuotta sitten, saksalaismiehityksen alkaessa murtua, Puolan kansan edustajat antoivat julistuksen, jossa ilmaistiin toisesta maailmansodasta ehkä kaikkein pahiten kärsineen kansan päättäväisyys rakentaa jälleen itsenäinen ja nyt sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen perustuva valtio. 30 vuodessa puolalaiset ovatkin paitsi suorittaneet valtavan jälleenrakennustyön myös onnistuneet päätöksessään muuttaa maatalousvaltainen maansa nykyaikaiseksi teollisuusvaltioksi. Puolan kansainvälinen asema on aktiivisen ulkopolitiikan ansiosta nyt vakaampi kuin ehkä kertaakaan sen pitkän historian aikana.

Suomi ja Puola ovat itse asiassa naapurimaita, koska niiden välissä oleva Itämeri on pikemminkin yhdistävä kuin erottava tekijä. Niiden historiassa on lukuisia yhtymäkohtia ja niiden välinen kanssakäyminen on aina ollut vilkasta. Tätä kansojemme yhteenkuuluvuuden tunnetta on vahvistanut kasvanut huoli rauhan ylläpitämisestä ja elinympäristömme suojaamisesta Itämeren piirissä.

Yhteiskuntajärjestelmiemme erilaisuus ei ole kuluneiden 30 vuoden aikana estänyt meitä kehittämästä yhteistyötämme kaikilla aloilla. Puola ja Suomi ovat kumpikin aktiivisesti pyrkineet edistämään turvallisuutta Euroopassa ja nimenomaan Itämereen rajoittuvilla alueilla. Kummankin maan pyrkimykset ja aloitteet ovat tukeneet ja täydentäneet toinen toisiaan. Perinteisesti läheiset kulttuurisuhteet ovat vuosien mittaan vahvistuneet. Keskinäinen kauppamme on voimakkaassa kasvussa ja taloudellistekninen yhteistyö on päässyt hyvin alulle. Uskon, että suunniteltu vapaakauppajärjestely maittemme välillä ja välillisesti myös Suomen viime vuonna solmima Sev-sopimus avaavat hyvät mahdollisuudet nostaa yhteistyömme laadullisesti uudelle tasolle.

Samalla toivon historiansa kuluessa monia vaikeuksia kokeneelle, mutta aina ylpeytensä ja korkean kulttuurinsa säilyttäneelle Puolan kansalle jatkuvaa menestystä yhteiskunnallisessa rakennustyössään.