Yhtä ja toista

Kajaanin Lehti 114/10.10.1919

Sisältö: Rauhanpuuhat; elävät kuvat; sosialistien suuntariita

Bolsheviki tyrkyttää väkisten rauhanlehvää vihollisilleen Itämerenvalloille. On jo saanutkin aikaan, että Itämerenvallat ovat pitäneet Tarton kaupungissa ankaran ja jalon neuvottelukokouksen, mihin toimenpiteisiin olisi tuon tungettelevan tarjouksen johdosta ryhdyttävä. Ja päätetty on, että Viro, Lätti ja Liettua alkavat rauhanneuvottelut bolshevikien kanssa t.k. 25 p:n jälkeen. Suomi on aselevossa neuvostovallan kanssa, senhän olemme panneet jo tovin merkille korvat hörössä kuunnellessamme pyssyjenpauketta ja tykkien pouketta Rajajoen puolelta ja lukiessamme kuinka Terijoelle on pommeja ilmasta pudotettu ja kuinka sotilas Laakko tai joku muu isänmaanpuolustaja on haavottunut bolshevikin ampumasta vihan luodista. Se on aselepoa, se. Koska taas Virot ja ne toiset ovat selkiselvässä sotatilassa bolshevikien kera, niin ovat he eri asemassa kuin Suomi. Hekin aikovat narrata neuvostolaiset tekemään nyt aluksi aselevon kanssansa, lieneekö sitten tarkotus saada samanlainen rauha rajoille kuin Suomessa on. Lisäksi ovat he puuhassa vaatia bolshevikeilta lupausta, etteivät nämä harjota minkäänlajista kiihotustyötä heitä vastaan, toisin sanoen haluavat he saattaa tehottomaksi bolshevikien parhaan ja ainoan pystyssä pysyttäytymiskeinon, yleismaailmallisen vallankumouksen aikaansaamisen, sillä on kait katsottava nämä Venäjän reunavallat kuin porteiksi, joiden kautta ja jotka valtansa alle saattaen neuvosto-Venäjä voi vasta ulottaa toimintansa suurella menestyksellä yli laajan maailman. Tarkoitus näyttää olevan Itämeren valloilla vetää "polsuja" huulesta, mutta saas nähdä, saparomatti, kumpi siinä lopultakin haksahtaa, jos rauha tehdään näillä perusteilla.

Suomi määrää kantansa rauhankysymykseen nähden t.k. 15 p:nä kokoontuvan eduskunnan kannanilmauksen mukaan. Tällöin tullaan päättämään eduskunnassa taaskin sangen tärkeästä asiasta ja lieneekin edustajille näin annettu armonaikaa viikon päivät, että kerkiäisivät muodostaa kantansa asiassa.

Riippunee tilanteen kehitys sentään liittolaisvalloista paljon. Jos he ovat rauhantarjouksen kannalla, kannattaa sitä ajatella ja onkin ajateltava, tosin vain siinä tapauksessa, että saadaan muodostetuksi luja Venäjästä eronneiden kansojen liitto, joka on kykenevä kurittamaan "polsuja" isän kädellä, jos ne yrittävät rauhanehtoja rikkoa. Ja rauha on tehtävä luja, ryssältä tulee vaatia, eikä sille luvata. - Jos taas liittolaiset eivät ajattele rauhaa neuvosto-Venäjän kanssa, lienee turha mennä siihen sorkkimaan.

Tästä olisimme voinut kirjottaa leimuavan artikkelinkin lehteemme, mutta koska näin alakerrassakin asiasta voimme pontevassa äänensävyssä kirjottaa, katsoimme sen edulliseksi. Ennemminkin olemme paljastaneet mielipiteemme asiasta näin alakerrassa ja koska tässä paikalla olemme ennenkin käsitellyt isänmaamme onnelle kohtalokkaita seikkoja, lienee sekin puolustuksemme. Kantamme rauhankysymyksestä voimme tiivistää seuraavaan lauseeseen, jolla samalla päätämme tämän aineen käsittelyn: edelleen aselepo, jollei rauhaa, ja ajatusta eteenpäin kehittäen: jos aselepo tulee kovin veriseksi, niin avoin sota maalla ja merellä kuin myös ilmojen pihoilla ja myyrien majoilla.

*

Kannattavimpia laitoksia Suomenmaassa lienevät elävienkuvien näyttämöt. Vaikka jalostavammat taidetilaisuudet olisivat aivan tyhjät ihmisistä, niin varmaa varmemmin ovat elävienkuvien teatterit pukaten pakaten täynnä huvitushaluista väkeä. Räikeät ilmotuslehtiset näyttämöiden ovissa houkuttelevat jännitysohjelmineen sisälle yleisöä, jolle tällaiset taidetilaisuudet ovat kylliksi jalostavia ja monellekin ainoata hengenravintoa. Varsinkin kasvava nuoriso, koululaiset y.m. ovat elävien kuvien innokkaimpia kannattajia. Joka ainoan saatavissa olevan ohjelman käyvät he katsomassa, eikä mies ole mikään joka ei ole nähnyt viimeistä Chaplin-hulluttelua tai Jerryn seikkailua. Jännittävät rikosnäytelmät menevät pikkupoikiin kuin häkä ja monet kerrat, poikasten ryhtyessä rikospuuhiin ja niiden sitten paljastuessa, on selville saatu, että alkusysäyksen lainvastaisiin hankkeisiinsa ovat poikaset saaneet elävistä kuvista.

Elävien kuvien merkitys on sentään sangen suuri, jos sen tarjoamat apuneuvot asetettaisi hyödyllisen toiminnan palvelukseen. Opetusvälineensä olisi se mainio ja monissa muissa suhteissa on se sangen suureksi hyödyksi.

Ne rahasummat, jotka ulkomaille menevät filmien ostoon, eivät ole vallan pienet. Nyt ovat sentään eräät näyttämötaiteilijamme ja liikemiehemme perustaneet suuren filmausosakeyhtiön, jonka aikomuksena on valkoiselle kankaalle toimittaa kotimaisen kirjallisuutemme parhaita tuotteita. Tarkotus on aivan ensiksi filmata Seitsemän veljestä ja Pohjalaisia. Kotimaiset maisemamme ja luonnonnähtävyytemme aikoo yhtiö myöskin saattaa ulkomaalaisten nähtäviksi elävissä kuvissa. Täten tahdotaan tehdä isänmaamme tunnetuksi ulkomailla ja samalla vähennetään jossakin määrin tuontia ulkomailta. Yritys on näinollen sangen kannatettava ja toivottavasti siitä tosi tulee.

*

Suuntariita sosialidemokraattisessa puolueessa on kesällä ja varsinkin nyt syksyllä kärjistynyt sille asteelle, että se aiheuttaa sosialidemokraattisessa puolueessa hajaantumisen. Kohta pi-dettävässä puoluekokouksessa tullaan puolueen menettelytavoista äänestämään ja mikäli nyt, edustajien vaaleissa puoluekokousta varten on tultu huomaamaan, saavat enemmistön sellaiset ainekset, jotka kallistuvat jokseenkin suuressa määrässä bolshevismiin. Näiden vasemmistolaisten päämiehinä ovat tohtori Ivar Lassy ja maist. Sulo Vuolijoki sekä lisäksi kuopiolaisen kommunisti-lehden "Savon Kansan" toimittaja Kaarlo Luoto, entinen punakaartin johtaja suurlakon ajoilta. Maltillisemman suunnan miehet, Ryömä, Tanner ja Hakkila y.m. joutuvat vähemmistöön ja hajaantuminen on tällöin välttämätön.

Keskustapuolueet eivät tahdo ryhtyä minkäänlaiseen kanssakäymiseen bolshevistisen puolueemme kanssa, mutta oikeistososialidemokraattien kanssa voi yhteistoiminta tulla kysymykseen.

Täällä Kajaanissa toimitetuissa edustajien vaaleissa ovat "Savon Kansan" tietämän mukaan vasemmistoainekset voitolla. Näin ollen on Kajaanin puolen työväestö bolshevistista. Mikä on jo aikaisemminkin huomattu.

Erasmus