Tasavallan Presidentin puhe Valtion Neuvoston puheenjohtajan Erich Honeckerin kunniaksi järjestetyillä päivällisillä 8.9.1977

Kunnioitettu Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja.

Arvoisat Valtion Neuvoston ja Ministerineuvoston Edustajat.

Hyvät Naiset ja Herrat.

Minulla on ilo toivottaa valtionvierailuni isännät sydämellisesti tervetulleiksi tälle suomalaiselle aterialle. Samalla käytän tilaisuutta hyväkseni kiittääkseni omasta ja seurueeni puolesta osaksemme kaikkialla tulleesta ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Näemme kokemassamme konkreettisen osoituksen maittemme keskinäisten suhteiden suotuisasta tilasta.

Vierailuni aikana käydyissä keskusteluissa on tullut selkeästi ilmi Suomen ja Saksan Demokraattisen Tasavallan vilpitön pyrkimys keskinäisen yhteistyön kehittämiseen. Sen perustana näen tietoisuuden siitä, että tällainen YK:n peruskirjan ja ETYK:n päätösasiakirjan mukainen yhteistyö koituu molempien osapuolten eduksi. Edistämällä kaikinpuolista yhteydenpitoa se myötävaikuttaa asenteiden ja näkemysten parempaan keskinäiseen ymmärtämiseen koituen siten laajemmaltikin kansainvälisen liennytyksen hyväksi.

Piakkoin päättyvän vierailuni valossa suhtaudun tulevaisuuteen tässä suhteessa optimistisesti. Yhteistyömme ei ole opportunistista. Meillä on tukenamme tähänastiset kokemuksemme siitä, että vain avoimesti uusia mahdollisuuksia etsimällä ja tutkimalla sekä niitä ennakkoluulottomasti hyväksikäyttämällä voidaan turvata molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön jatkuva kehitys.

Tässä yhteydessä palauttaisin mieliin sanat, jotka lausuin kunnioitetulle edeltäjällenne, Puheenjohtaja Stpohille, hänen vieraillessaan Suomessa vuonna 1974. Totesin silloin, että tulisi pyrkiä etsimään uusia virikkeitä maittemme kaupallisten ja taloudellisten suhteiden saattamiseksi tasolle, joka vastaisi suhteittemme kehitystä muilla aloilla. Olin vakuuttunut siitä, että tarvittavaa poliittista tahtoa kyllä löytyy riittävästi puolin ja toisin.

Tänään voin hyvällä omallatunnolla todeta, että optimismini ei ollut katteetonta. Maittemme välinen kauppavaihto on viime vuosien aikana kasvanut tasaisesti, jopa siinä määrin, että Saksan Demokraattinen Tasavalta kuuluu tätä nykyä huomattavimpiin kauppakumppaneihimme sosialististen maiden joukossa. Kuluvan vuoden ennusteet osoittavat tämän suotuisan kehityksen jatkuvan.

Tyydytyksellä olen myös pannut merkille sen yksimielisyyden, joka neuvotteluissamme vallitsi sotilaallisen vastakkainolon vähentämisen, poliittisen liennytyksen syventämisen ja maailman kansojen turvallisuuden lujittamisen välttämättömyydestä. Tässä suhteessa näemme varustelukilvan lopettamisen ja varustelujen supistamisen sekä ääritavoitteena yleisen ja täydellisen aseidenriisunnan muodostavan rauhan ja turvallisuuden ainoan todella merkittävän takeen.

Tiedän hyvin, että rauhan tavoittelu ei ole - kuten eräs aikamme huomattavista valtiomiehistä on todennut - yhtä dramaattista kuin sodan tavoittelu ja että usein sen tavoittelijan sanat tapaavat penseitä kuulijoita. Ja kuitenkaan meillä ei ole mitään sen kiireellisempää tehtävää!

Herra Valtion Neuvoston Puheenjohtaja.

Kohotan omasta ja seurueeni puolesta maljan kiitokseksi osaksemme kaikkialla tulleesta vieraanvaraisuudesta sekä samalla Teidän terveydeksenne ja kaiken sen menestykseksi, mihin ryhdymme työskennellessämme Euroopan turvallisemman huomisen puolesta.