Kapteeni Artturi Vuorimaa             1/4 1958

Helsinki

  Olen saanut kirjeenne, jossa mm. kerrotte Mäntsälän kapinan taustaa. Kirjeenne on hyvin mielenkiintoinen todistuskappale siitä kuinka pienet sattumat/tai subjektiiviset arvioinnit voivat aiheuttaa suuria tapahtumia.

  En ole valitettavasti ollut riittävästi selvillä siitä merkittävästä työstä, minkä olette aikoinaan suorittanut maalaisliiton hyväksi erityisesti Pohjois-Suomessa. Se työ on kantanut hyvän sadon, sillä ilman maalaisliittoa olisi Pohjois-Suomi ollut vasemmiston valta-aluetta ja vasemmistolla olisi ollut pysyväinen eduskuntaenemmistö jo pitkät ajat.

  Mielenkiintoista oli lukea arviointejanne eräistä maalaisliiton johtomiehistä. Tunnen monet heistä hyvinkin ja minun on myönnettävä, että yleensä ottaen ette ole väärässä. Omalta kohdaltani voin sanoa, että ns. selkärangan lujuus on kovin suhteellinen asia. Yksityisessä elämässäni minussa on jukuripään vikaa - isäni oli itsepäisin mies, mitä olen tavannut. Vielä talvisodan aikana olin politiikassa samanlainen jukuripää. Mutta kun joutuu ratkaisuissaan toimimaan koko maan puolesta ja vastaamaan kansan asioista, niin henkilökohtainen ominaisuus: omapäisyys on yleensä pahasta. Jos maan etu vaatii järkevästi joustamaan, on joustettava. Sillä ei ole selkärangan kanssa mitään tekemistä.

  Säilytän kirjeenne.