Göttingen 3/8 29.

Rakas Emäntä.

Sain tänään 29/7 kirjoittamasi kirjeen, josta monet kiitokset. Kiirehdin tässä sinulle vastaamaan, että tämä kirje ehtisi Sylvin päiväksi, jonka hyvin muistan olevan ensi torstaina t.k. 8 päivänä. Onnea siis vain hyvin kosolti ja menestystä niiden pienten pahantekijäin kanssa telmiessäsi. Kaikissa tänne lähettämissäsi kuvissa se Taneli-poika nauraa kikattaa kuin pieni sätkyttelijä-ukko, jotta kyllä sen saattaa arvata, miten villi ja vilkas miehenalku se poika on. Tuossa kuvassa, joka on otettu vaunuissa, Matti niin myhäilee, kaipa sekin on laatuunkäyvän iloinen ja herttainen poika.

Sainpa siis tiedot, mitä minun pitäisi ostaa. Koetan kaikkia saada, vaikka olisin kyllä tarkempia tietoja halunnut m.m. kenkien laadusta ja väristä sekä puvusta. Sen ostaisin mielelläni, mutta pelkään, että näillä tiedoilla en tohdi käydä satsaamaan. Varsinkin kun en tiedä mittoja. Jos ostaisin lastenpuvun, se saattaisi riittää. Kengät ovat täällä halvempia kuin Suomessa, siitä ei epäilystä.

Kyllä kai minä niin teen, että lähden jo viimeistään 13/8 pois täältä. Yksi syy on sekin, että täällä yliopiston kirjastossa on kyllä paljon kirjoja, miltei kaikki, mitä voisin tarvita, mutta suurin osa ja nimenomaan tärkeimmät ovat lainassa. Jos jaksaisi jonottaa kuukauden, niin saisi kaikkia lukeakseen, mutta minähän en jaksa eikä ole aikaa. On siis parasta, että et kirjoita enää tänne lainkaan, mutta kirjoitat esim. 10:nnen päivän postiin minulle kirjeen osoitteella: Varat. U.K. Stettin s/s Ariadne. Tulen sitä tietä ja saan laivassa viimeiset tiedot perheeltä. Ilmoitan kyllä vielä tarkemmin asioista, onhan minulla vielä 10 päivää täälläoloaikaa. Toivon ehtiväni vielä perehtyä moneen opukseen, tietysti vain päällisin puolin etupäässä jotta saisi tuollaisen yleisen kuvan näiden asioiden kompleksista. Kyllä sitä yhteen väitöskirjaankin pitää monta spesiaalikysymystä koota ja monta asiaryhmää tutkia. Jos tekisin agent provocateurista valmiin jutun ei siihen menisi enempää kuin korkeintaan 1 1/2 vuotta, sillä siitä alan olla jäljillä, mutta saa nähdä, missä ajassa tämän teeman saan telkien taakse. Tässä hommassa ilo ja murhe vuoroin vaihtelevat, kuten runoilija kauniisti ja liikuttavasti sanoo. Löysin näet ensiksi Jellinekin, erään kuuluisimmista propheetoista, mielipiteestä tuen olettamuksieni toiselle puoliskolle ja olin iloinen kuin hevonen. Mutta nyt löysin muutaman pienen käpän kirjasta saman mielipiteen koko itsehallintotehtävän jaosta, jonka olin muka keksinyt. Ei mitään uutta maailman alla. Luulen, että siihen lakkasi ajatukseni suppeammasta teemasta, en halua esittää mielipidettä, jonka toinen on ehtinyt ennen esittää. Vaan tunaan kokoon sen laajemman aiheen. Paljon työtä, juu, mutta sittenpähän on pakko paneutua koko itsehallintokysymyksen perille. Suomessa on näistä asioista kirjoitettu aivan päällisin puolin, seikkaperäistä juriidista tutkimusta ei ole olemassa. Minun suunnitelmani käsittäisi itseasiassa koko itsehallintokysymyksen, joka ei ole kapea, valitettavasti.

Tänään on täällä jo lämpimämpää, kun aurinko on alkanut paistaa. Päänsärkyä en ole havainnut, mutta silmät eivät ole oikein hyvät, vai väsymyskö niitä raukaissee. Taidan pistäytyä tänään uimassa, ensi kerran 1 1/2 viikkoon. Nyt siellä jo tarkenee.

Olen kyllä syönyt kunnolla, että ruoan puutteessa en ole ollut. Tomaatteja syön aika tavalla, muita hedelmiä en juuri, karviaismarjoja väliin. Yleensä olen hyvin voinut ja kaikki on kulunut varsin rauhallisesti. Asunto on mukava ja halpa. Ostin toisen trinoliinipaidan 75 mk. Tuntuu kestävältä. Siihen kai se saa jäädäkin. Lisäksi ostan sukkia 3-4 paria ja kenties jonkun kravatin. Itselleni nimittäin.

Rakkaat terveiset Sinulle ja pojille, vielä kerran suudelmalliset onnentoivotukset Sylvin päivänä, voikaa hyvin.

Sinun Urho.