Kirje Kaarlo Hillilälle 10.7.1925

Länkkänä!

Lienet jo saanut korttimme, johon pommikin [Aarne Korhonen] sai nimensä kohmelossa merkitä. Näit jo, että - U.P. -sihteeri ovat olleet koolla. Tosin jäsenen + herttuattaren [Alba Piha] matka Hossaan jäi tekemättä, sillä sika, tuo sontainen elikko - söi eväät, puri sisun poikki. Mutta päivää paripa perhe vietti Kaanaassa, oikeammin suurohrana Tölöpin kesäasunnolla Pukkisaaressa, jalossa, saunaisessa paikassa, aikaansa, kävi välillä Hyrynsalmella koskiongintaa kokemassa (kaima sai 2 seipiä ah, suuri ilo luona kaiman + Alban) ja vihdoin kyllästyneenä karuihin maisemiimme ja luonteisiimme jätti mantumme ja tänä aamuna ohjasi kulkunsa Kuopioon, jossa moottoripyörä on määrätty asemalla herraa varttomaan, että pääsisi hän ookaamaan aluksi boksiinsa, toiseksi illalla Savonmaahan.

Näet tätä seuraavasta määräyksestä omat velvotuksesi. Jos voit suinkin tehdä matkan Kuopioon, nouse junaan! Joka tapauksessa, varmista uuden puolueen säännöt ja ohjelma, jotta me voimme 25-26 p. T.K., koska Kuopioon menen kilpailumatkalle, niitä kahdenkesken pohtia, punnita ja harkita. Kas niin Länkkänä, täältä tulee. No kyllä Sinä, Kalle, sen teet, jos tahdot, sillä kyllä tavallinen työmies j.n.e. Uuden puolueen nimeäkin jo yhdessä pohdimme, mutta turhaan. Kun olisi tietoutta uudelle poliisialalle voisi omaksua jonkun koulun suunnan ja sen mukaan ryhmän nimittää.

Kävin poikain jutussa Hgissä. Siellä olin oikeudessa, jossa kuultiin 2 kantajan t[odista]jaa. Nepä eivät isoja tienneet. Asianomistaja luopui syytteestä minun kohdaltani, mutta vir[allinen] s[yyttä]jä ei vielä. Lykkäystä tuli 15/9, jolloin kaikkien syytettyjen henkilökohtaisesti tulee olla saapuvilla 500 mk. sakon uhalla. Ja silloin astut Pontius Pilatuksineen ja sovitat kirkkaasti. Autonkuljettaja väitti, että häntä lyötiin aluksi päähän, kun hän istui autossa vielä.

Olen tätä nykyä työtön alaos.v.a. päällikkö. Perkees. Ei kun olen ja haisen. Taidan lähteä jonnekin rajaseuduille matkoille, että aika kuluisi. Pommi on 2 viikkoa yhtämittaisessa humalassa oltuaan painunut jonnekin. Paras kun pysyisi. Olen vähän urheillutkin, saanut päihinikin ja antanut, joten terveydelliset suhteet ovat hyvät. Kaima muuten oli tullut niin raittiiksi, ettei ottanut ryyppyäkään, vaikka simaa oli varannut häntä varten 2 kg 96 %. En minäkään ole koko kesää tinannut, pari kolme ryyppyä ottanut. Mutta eipä ole paljon kalojakaan. O[man] P[uolueen] puoluekokouksen päättäjäisiksi kai pitäisi pienesti pimasta ryypänteri.

Luvut, ne murhemieltä tuovat. Kesäkuussa, kun oli kylmät ilmat, luin sen Erichin opuksen ja Willgrenin teoksen ylimalkaan. Mutta siinäpä ne työt. Agent provocateuria en ole katsonut, vaikka Sylvi luki sanat erääseen kirjaan. Ei tahdo minusta saada sittenkään selkoa. Kaipa senkin kirjoittaminen jää syksyyn tai hämärään tulevaisuuteen. On niin tuhoisan kuuma, jotta eipä tahdo jaksaa kynää kädenpään pitää, saatikka sitten lukia enemmän vaikeatajuisia opuksia. Ne hallinnonkin astiat ovat perin monimutkaisia. Tapasin Vähän [Reino Vähäkallio] Hgissä, hän odotti Sinulta kirjettä ylimalkaan. Ja kovasti asemaansa sadatteli. No arvaahan sen, kun kaikki tietävät, että Vähä on O.P. miesten hankkima, niin suuntaavat häneen kaiken meihin kohdistamansa vihan, joka on vuosia saanut uskalluksen puutteen. Ja Kaima [Urho Piha] kertoi Hgissä käydessään sentään olleensa Vähän huoneessa, kun Turunen (se mätämuna!) oli tullut oven rakoon ja haukkunut Vähää niin hävyttömästi ja törkeästi, että kaima lopulta oli suuttunut, työntänyt oven kiinni ja sanonut T:lle, että mee jo helevettiin. Niinkuin sanoa pitikin. Ja oli yllyttänyt Vähää heittämään moiset herrat ulos. Rundmanni oli Vähää jo kerran ulostanutkin. Muuten: kaima vannonut AKS valan ja saanut merkin rintaansa.

Jaa, ne tavarat! Jos muistat, tuo Hkiin.

Sano morsiamellesi omat ja morsiameni terveiset. Voi hyvin ja osta veli hyvä oikeat tohvelit. Niitä tarvitsee kesälläkin.

Voi hyvin myös virassasi. Jos sattuu valtion aikaa ja paperia niin kirjota.

Tuus

Känä

Sinnalta terveisiä