Antreasta-Viipuriin.

(Omalta kirjeenvaihtajalta.)

Sotilasjuna kulki hyvää vauhtia halki Antrean hyvin viljeltyjen seutujen. Kaikki ympäristö todisti, että niillä seuduin karjalainen talonpoika on rauhan toimissa pystynyt huomattavaan.

Lähenee Hannilan asema. Punaisen ristin osaston rakennus osottaa, että lähetään taistelualueita. Näkyypä niityillä ja pelloilla siellä täällä jo granaatinkuoppia. Hannilan asemaa ja sen ympärillä olevia taloja on pommitettu kovasti, mutta huonolla tuloksella.

Kun juna lähti eteenpäin Hannilassa ovat kentät aivan täynnä granaatinkuoppia. Ei luulisi minkään voivan sellaisessa säilyä, mutta harvalukuiset karjalais-urhot pitivät pitkän aikaa puoliaan juoksuhaudoissa, jotka näkyvät radalle selvästi. Kovasti ovat punikit uhranneet ampumavarojaan, mutta turhaa oli äänen paljous, sitä eivät pelänneet Sihvon pojat.

Tuossa on jo punaisten asemia. Joen yli menevä silta on räjäytetty ja siihen meni veturi ja 2 vaunua, mutta niiden yli kulkee korjattu rata.

Kavanisaaren asema on poltettu ja monta vaunua samassa. Ampumatarvevarastonsa räjäyttivät punikit siinä, polttivat 3 vaunulastia viljaa ja hävittivät paljon ryöstettyä omaisuutta. Paljon palaneita kiväärejä, käsipommeja, sardiinilaatikoita, tykinammuksia, räjähtäneitä ja räjähtämättömiä, vaununrunkoja ja kaikkea palanutta tavaraa on aseman kohta täynnänsä.

Ovatpa punikit jättäneet järeän tykkinsäkin jälelle, ensiksi särettyään sen.

Kavanisaarelta Taliin on koko radanvieri täynnänsä punikkien vartiopaikkoja, ja niitä oli siinä ainakin yhtä tiheässä kun meidän puolustus-ketjussamme Savon rintamalla.

Niin kiire oli punikeilla, etteivät joutaneet särkemään rataa ja viemään edes pois tavaroitaan. Eivät he ryhtyneet edes puolustautumaan ryssien rakennuttamissa oivissa pattereissa Talin asemankin luona ja muualla koko Viipurin ympärillä. Mutta kun "kansanpalkkuutetut" ja muut johtajat pakenivat Venäjälle niin rupesivat "sotilaat" epäilemään ja pakenemaan. Syntyipä keskinäisiä tappeluitakin, ja kaikki asiat oli rempallaan. He huomasivat häviävänsä ja pakenivat loputkin mutta joutuivat kiikkiin.