Nationella samlingspartiets          29.11.1975 Herr Ordförande^1

Den 28.11. anhölls från Edert partis håll om ett sammanträffande inkommande måndag före kl 11.00. Jag utfäste mig att mottaga en deputation från Edert parti 1.12.1975 kl 10.15. Meddelande härom har offentliggjorts.

Idag har jag i dagstidningarna läst att Edert partis riksdagsgrupp den 26.11.1975 har fattat följande beslut, vilket bragts till offentligheten:

"Republikens president har medelst beklagliga och ovanliga grepp kommit att ställa de krafter som dikterat den regeringspolitiska linjen inför fullbordat faktum genom att beordra dem att bilda regering. Detta är en från parlamentarisk och demokratisk synpunkt allvarlig och oroväckande situation".

I motiveringen för beslutet synes ha nämnts, att riksdagsgruppen betraktar "åsidosättandet" av samlingspartiet ur regeringsmönstret som fördömligt därför, att. den borgerliga riksdagsmajoriteten, vilken uppkom som ett resultat av senaste val, sålunda förblir obeaktad.

Edert partis riksdagsgrupp förstår icke att jag den 1.12.1975 hade väntat mig ett samtal, vid vilket skulle ha erbjudits mig tillfälle att framföra den s k andra partens synpunkter, innan Edert fördömande beslut och offentliggörandet av detsamma. Riksdagsgruppen har uppenbarligen utgått från att jag ej kan läsa eller förstå klander i skriftlig form, varför man för säkerhets skull beslutat framföra det till mig även muntligt genom en både kvinno- och manstark trupp. Tvärtemot Eder förmodan förslår min intelligens med nöd och näppe till att förstå även ett skriftligt misstroendevotum.

Sålunda behöver jag icke en dubbel dom för mina förbrytelser. Dessutom strider det enligt mitt förmenande mot den av Edert parti särskilt omhuldade finska livsformen att spöa en man två gånger för samma brott.

Jag meddelar Eder härmed, att jag icke tar emot Eder deputation. Den bestraffning Ni givit mig skriftligen räcker för mig.

--------

1 Harri Holkeri, f 1937, samlingspartiets partisekreterare 1965-70, partiets ordförande sedan 1971, medlem av riksdagen sedan 1970.

--------