[New York] 24/8 -32.

Rakas Sylvi.

Koetetaanpa kuinka nopea sitten on lentoposti. Lähetän tämän kirjeen 24/8 illalla, siis 15 tuntia ennen lähtöämme New-Yorkista. Saa nähdä, tulenko minä ennen perille vaiko tämä kirje, joka on kirjoitettu hurjassa kotiinpääsyn touhussa. Tämän päivän juoksin kaupungilla ostoksilla, ja olisin niin tavattoman mielelläni ostanut pojille joitakin koneita, mutta vaikka juoksin ja kolusin kauppoja Broadwaylla ja 42. kadulla, en mistään tavannut sellaista, jossa olisi ollut lastentavaraosastoa. Eräästä kymppisentin liikkeestä sain jonkinlaisen vehkeen, mutta se ei ole juuri kaksinen. Itselleni olen ostanut 4 paitaa, jotka eivät ole hinnalla pilattuja, 60, 50, 50 ja 30 mk. Kyllä se kannattaa.

Muuta kummempaa ei olekaan tapahtunut. Toissa iltana oli jorat suomalaishaalilla. Olin siellä. Sieltä mentiin suomalaiseen koiratorppaan s.o. salakapakkaan. Ei siellä Suomessa koskaan niin julkeata kieltolain rikkominen ole ollut kuin täällä. Kyllä siellä kansa joi, minä otin yhden viskilasin ja sillä hyvä, mutta kun pääsin nukkumaan, oli kello jo vajaa neljä. Se oli väsyttävin yö täällä. Aamulla nukuin klo 11 asti ja koko päivänä en lähtenyt kuin vasta illalla Kanadasta tulevaa Kokkista ja Pellistä vastaan asemalle. Oli tullut suomalaisia lehtiä ja luin niitä koko päivän. Illalla olivat pojat Brooklynin puolella tansseissa, en ollut siellä. Yleensä olemme olleet nyt Miettisen kanssa yksissä, kun Levälahti on saanut Mikkolasta tottelevaisen adjutantin.

Tänä iltana on tuossa 7 korttelin päässä tanssit, tai oikeastaan loppujuhla, jossa Levä y.m. puhuvat. Vaikka halusta jäisin pois, en uskalla, illalliseltakin poisjäännistä tuntuvat nämä New-Yorkin suomalaiset olevan nyrpeinä.

Hei vaan, huomenna kohti kotia. Sinä et voi arvatakaan, kuinka ihanalta se tuntuu. Päästä taas kiertolaiselämästä rauhaan ja kotiin rakkaiden ihmisten pariin. Voi, voi, kun sitä aikuinen mies osaa kaivata. Monet rakkaat terveiset ja tuhannet suudelmat Sinulle ja pojillemme. Sanon näkemiin ja toivon hartaasti, että se tapahtuisi pian ja että tapaisin Teidät terveinä ja hyvinvoivina.

Sinun ja teidän

Urho