Sisällys

Lukijalle 7

I

Suomalaisesta elämänmuodosta 11

Kainuusta ja Lapista 24

Maanviljelyksestä ja metsätöistä 31

II

Yhteiskunnasta ja yksilöistä 43

Demokratiasta, yhdenvertaisuudesta ja

vapaudesta 51

Presidenteistä 68

Politiikasta ja sen tekijöistä 83

Puolueista 101

Talouselämästä 108

III

Kelkkana jos rekenäkin 115

Lähteet 136

Lukijalle

Ajatus tämän kirjan kokoamisesta syntyi muutamia vuosia sitten, kun presidentti Urho Kekkonen kävi läpi puheitaan, kirjoituksiaan ja muistiinpanojaan Tamminiemi-teostaan varten. Hän halusi kartoittaa ja koota yksien kansien väliin, mitä oli vuosien varrella pitänyt tärkeänä, mitä oli puhunut, kirjoittanut ja ajatellut Suomen asemasta maailmassa. Näitä mietteitään hän käytti aineksina kirjoittaessaan Tamminiemen, jota pidetään hänen poliittisena testamenttinaan.

    Puheitaan ja kirjoituksiaan tutkiessaan presidentti pysähtyi usein niiden ajatusten kohdalle, jotka eivät olleet poliittisia, vaan enemmänkin yksityisiä. Ne heijastelivat hänen aatemaailmaansa ja ajatuksiaan pikemmin kanssaihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä kuin tasavallan päämiehenä ja ulkopoliittisena johtajana. Niissä tarkasteltiin Suomea ja suomalaisia sisältapäin. Myös näiden teemojen pohtiminen, uudelleen kirjoittaminen ja kokoaminen samojen kansien väliin kiinnosti presidenttiä.

    Olemme halunneet palata tähän puoleen presidentti Kekkosen ajattelutyötä, koota yhteen niitä mietteitä, jotka liittyvät Suomeen, suomalaisiin, suomalaiseen elämäntapaan - kaikkeen siihen, mikä oli hänelle tärkeää suomalaisen yhteiskunnan jäsenenä ja vaikuttajana.

    Mietelmät, jotka on kerätty käymällä läpi presidentti Kekkosen julkaisuja, on järjestetty osastoiksi sisällysluettelon osoittamalla tavalla. Ne on otettu hänen tuotannostaan sellaisina mitään muuttamatta tai lisäämättä. Kirjan lopussa on luettelo teoksista, joista mietteet on koottu.

Helsingissä toukokuulla 1983

Maarit Tyrkkö  Juhani Suomi