Poliittista itsesuggestiota

Maakansa 30.6.1933

Muutama vuosi sitten herätti kaikkialla maailmassa suurta huomiota ranskalaisen apteekkarin Coven parannustapa itsesuggestio. Sen perusajatus on siinä, että jos potilas päivästä toiseen vakuuttamasta päästyäänkin vakuuttaa itselleen olevansa terve, niin hänen todella pitää tämän itseluulottelun voimasta parantua. Tämän yksinkertaisen parannustavan ohje oli, että sairaan piti satoja kertoja päivässä ääneensä toistaa: tunnen itseni päivä päivältä terveemmäksi, tunnen itseni päivä päivältä terveemmäksi j.n.e. Ja myöntää täytyy, että tämä luulottelu on eräissä tapauksissa saanutkin sairaat terveiksi. Mutta tämä parannustapa on myös joutunut enemmän kuin moni muu kaikenlaisten puoskarien temmellyskentäksi.

Kun joutuu seuraamaan sitä kirjoittelua, jota niin oikeiston kuin vasemmistonkin lehdistössä näin vaalien alla harjoitetaan tulee pakostakin mieleen, että itsesuggestio on siirretty poliittiseksi työaseeksi. Yhtämittaisesti toistetut vakuuttelut, kuinka "kevätvirrat tulevat", kuinka "virta vie oikealle" kuinka "Nuoriso oikeistolaistuu" - muutaman eniten käytetyn iskulauseen mainitaksemme - vaikuttavat aivan siltä kuin ohjeeksi olisi otettu itsesuggestion menettelytapa: luulotella alituisesti itselleen, että asiat ovat niin kuin niiden toivoo olevan. Eikä ihme, että henkilö, joka päivästä toiseen toitottaa: oikeisto vahvistuu päivä päivältä, vihdoin viimein alkaa siihen uskoa. Ja ehkä saa uskoonsa liittymään jonkun toisenkin.

Tuollaiset uskottelut ja luulottelut, että oikeistolaisuus olisi tässä maassa vahvistumassa, ovat yleisesti katsoen vailla perää. On myönnettävä, että poliittisissa oloissamme on tapahtunut vissi oikeistolaistuminen. Mutta se on tapahtunut yksinomaan oikeiston omassa leirissä. Kokoomuksen piirissä ovat jyrkemmät ainekset saaneet vallan, siitähän moni viime aikoina tapahtunut liian maltillisena pidetyn kokoomuslaisen säälimätön syrjäänjättäminen on puhuvana todistuksena. Tässä mielessä tunnustamme oikeistolaistumista tapahtuneen, mutta sikäli kuin tätä väitetään tapahtuneen ulkopuolella kokoomuksen, niin se ei ole tosiasioiden mukaista. Erikoisesti maamme porvariston valtaosan, maalaisliiton, kannalta katsottuna osoittautuvat tuollaiset uskottelut oikeistolaisen ajattelutavan yleisestä vahvistumisesta täydellisesti harhaanjohtaviksi. Päinvastoin voidaan todeta, että niissä jo silloinkin perin harvalukuisissa maalaisliittolaisissa piireissä, joissa vuosina 1930-31 vielä saatettiin tuntea vissiä myötämielisyyttä eräisiin Lapuan Liikkeen vaiheilla esiintyneisiin pyrkimyksiin, on Mäntsälän skandaalin jälkeen siitä perinjuurin vapauduttu. Maalaisliitto seisoo tänä vuonna tiivimmin ja selkeämmin kuin kolme vuotta sitten oikeistolaista politiikkaa vastaan, sillä se tietää, että kansanvallan vihollisten voitto koituu maan vapaan talonpoikaisväestön tappioksi ja tuhoksi.

Kirkuvin otsikoin varustetut uutiset "isänmaallisiksi" kastettujen kokousten suunnattomasta menestymisestä, kaikkialla tavattavat kirjoittelut oikeistolaisuuden kannatuksen lumivyörynomaisesta kasvamisesta, uskottelut paniikkimielialan valtaamista vastustajista y.m.s., kaikki ne ovat tuollaista sairaan miehen itseluulottelua: "tunnen itseni päivä päivältä terveemmäksi". Ne ovat poliittista itsesuggestiota, jolla koetetaan nostattaa mieliä ja kohottaa innostusta omassa leirissä. Ne muistuttavat eräiden alkukansojen sodankäyntitapaa, johon kuuluu taistelun aluksi rämisyttää aseita ja kiljua huikeasti, että sotilaiden arkuus katoaisi ja taisteluhalu kohoaisi.

Tämä itsekehu ei ole sen pahempaa eikä sen vaarallisempaa. Se mielihyvin sallitaan, samaten kuin sosialidemokraattien samantapaiset vakuuttelut, kuinka muka maaseudun vähäväkiset seuraavat heidän lippujaan ja kuinka he - vuoden 1918 kapinalliset - ovat muka laillisuuden paras tuki. Tulevissa vaaleissahan saadaan nähdä, kuinka suuri on se maalaisväestö, joka antaa kannatuksensa oikeiston ja vasemmiston yhdessä ylläpitämälle maataloutta kuristavalle talousohjelmalle.

Kun seuraa sitä paisuttelua ja leventelyä, jonka avulla äärimmäinen oikeisto koettaa tekeytyä koko kansakunnan ainoaksi edustajaksi ja isänmaallisuuden yksinoikeutetuksi tulkiksi, ei voi välttää ajatusta, että itsesuggestio poliittisen toiminnan alueella tuotuna on joutunut puoskarien käsiin.

Urho Kekkonen.