Muistiinpanoja (liittyen Porkkalan palautukseen) 16.8.1955

Aamupäivällä 16/8 1955 soitti attashea Fetisov ja tiedusteli minulta, voisiko suurlähettiläs Lebedev tavata minut. Lupasin ottaa hänet vastaan Kesärannassa klo 16.00. Lebedev [saapui] yhdessä Fetisovin kanssa.

Lebedev ilmoitti, että hänellä on mielenkiintoinen tieto esitettävänään. Hän on saanut tehtäväkseen jättää Tasavallan Presidentti Paasikivelle kirjeen marsalkka Voroshilovilta. Kirjeessä marsalkka Voroshilov kutsui Presidentti Paasikiven Moskovaan keskustelemaan ystävyys- ja avunantosopimuksessa edellytetyn politiikan jatkamisesta molemminpuolisen yhteisymmärryksen merkeissä. Samalla ilmoitetaan Presidentille, että ne esteet, jotka ovat tähän mennessä olleet Porkkalan vuokra-alueen palauttamiseen Suomelle ovat nyt poistuneet. Lebedev ilmoitti, että tämä on tarkoitettu ainoastaan Presidentti Paasikiven ja minun tietooni. Hänen käyntinsäkin Presidentin luona pitäisi säilyttää salaisuutena. Samalla hän kertoi, että kun hän kesällä kävi Presidentin luona, leviteltiin kohta eri piireissä olettamuksia siitä ja mitä hän oli Presidentille puhunut.

Lebedev mainitsi edelleen minulle tarkoitettuna informaationa: olisi toivottavaa, että pääministeri Kekkonen voisi seurata Presidenttiä Moskovaan. (Kun mainitsin, että hallitusmuoto tekee siihen kenties esteen, hän piti minun matkaani hyvin toivottavana).

Olisi edelleen välttämätöntä, että Porkkalan aluetta koskevaan asiaan ei annettaisi tiedoksi edes hallituksen jäsenille ennen matkaa, ja että asiaa koskeva sopimus tulisi julki vasta yhteisessä kommunikeassa Moskovan neuvottelujen jälkeen.

Lebedev tiedusteli, miten voin järjestää puheillepääsyn Presidentin luokse. Hän toivoo, että Presidentti ei saisi tietää, että hän on esittänyt kirjeen sisällön minulle, vaan Presidentti saisi sen itse minulle kertoa.

Vastasin, että Porkkalaa koskeva yksityiskohta voidaan hyvin pitää salassa sillä Presidentti voi heti ilmoittaa hallitukselle lähtevänsä Moskovaan hänelle esitetyn kutsun perusteella. Lupasin huolehtia siitä, että hankin hänelle poislähtösyyn ilmaisematta tietäväni asiaa.

Todettuamme, että tämä on erittäin suuri uutinen erosimme.

Soitin viipymättä Kultarantaan Presidentti Paasikivelle, jolle kerroin Voroshilovin kirjeestä. Presidentin kysymyksen johdosta vastasin, että en tiedä kirjeen sisällöstä muuta kuin että se on mielenkiintoinen. Sovimme, että Lebedev saapuu Kultarantaan 17/8 klo 19.00. Käynti pidetään salaisena.

18/8 klo 9.15 soitin Fetisoville ja tiedustelin voiko suurläh. Lebedev saapua luokseni ennen Kultarannan matkaa. Sovimme tapaamisesta klo 11.00 Kesärannassa.

Lebedev + Fetisov.

Kerroin, että Presidentti ottaa vastaan klo 19.00 Kultarannassa ja että olen hänelle sanonut kirjeen sisällöstä ainoastaan, että se on mielenkiintoinen.

Jatkoin: Rohkaistuneena siitä ystävällisestä informaatiosta, jonka suurläh. Lebedev minulle eilen antoi, olen miettinyt tätä asiaa. Sallinette, että esitän seuraavaa:

Hallitusmuodon mukaan eivät Presidentti ja pääministeri voi samanaikaisesti olla maan rajojen ulkopuolella. Kun käsitän, että neuvostohallitus - kuten luonnollista on - panee ratkaisevan merkityksen sille, että juuri Presidentti Paasikivi matkustaa Moskovaan, on minun jäätävä Suomeen hoitamaan Presidentin virkaa, mikä lopputulos on minun kannaltani valitettavaa. Mutta jos Presidentti Paasikivi esim. korkean ikänsä vuoksi ei katsoisi voivansa matkustaa, olisiko mahdollista, että hän määräisi minut matkalle henkilökohtaisena valtuutettunaan ja edustajanaan ja jos niin on, voitaisiinko tästä suullisesti esittää mielipide Paasikivelle.

Toinen asia: Jos kirjeessä on Porkkalan asiaa koskeva maininta, on asian hoitaminen vaikeaa. Presidentti joutuu jossakin vaiheessa - ellei ennen niin jälkeen neuvottelujen - saattamaan kirjeen sisällön julkisuuteen ja silloin hän joutuu kiusalliseen välikäteen, jollei ennen matkaa ole Porkkalasta mitään maininnut edes hallitukselle. Eikö olisi parempi, että kirjeessä ei puhuttaisi mitään Porkkalasta, vaan se voisi tulla esille Kommunikeassa esim. Suomen taholta tehtävänä ehdotuksena.

Edelliseen asiaan Lebedev ei voinut sanoa mitään, vaikka hänellä on oma ajatuksensa asiasta, mutta sen esittäminen on turhaa, koska se ei asiaa ratkaise. Toisen asian osalta Lebedev lausui, että hänen käsityksensä mukaan kirjeessä ei ole mainintaa Porkkalasta.

Sovimme, että tapaamme Kesärannassa ennen hänen matkaansa Kultarantaan klo 15.45.