Muistiinpanoja Kekkosen III hallituksen muodostamisesta 13.9.1951

13.9. klo 13.30 kutsui JKP luokseen ja kertoi seuraavaa:

Fagerholm: 1) Pohja: vanha, edell. että vak.suunnitelmista sopimukseen

2) Hyväksyvät UK:n. KP saisi odottaa. Ei kommunisteja.

Leskinen: 1) Sama pohja kun nyk. edell. että tasapaino-ohjelmasta yksimielisyyteen. Ei kommunisteja, koska heillä oma ohjelmansa, joka ei tule kysymykseen. UK. sopii. JKP ei 30 mrdia ole varaa syödä.

Kalliokoski: Niin laaja kuin vakauttamisesta voidaan sopia. Taloudellisia epäselv. Ei vähemmistöhallitus. Nykyinen pohja. Ei uskonut pohjan laajentamista. UK pääministeriksi.

Kilpi, Hietanen: Alustavasti: että SKDL valmis visseillä edellytyksillä mukaan. Sama kanta kun -48. Vaalit edell. palaamista Paasikiven linjalle 45-48. Riippuu taloudellisesta ohjelmasta. Suunnitteluneuvosto ehd. ei ainakaan kaikilta osilta hall. ohjelmaksi, jossa he olisivat mukana. Hinnat ovat kohonneet ja palkkojen pitää sen vuoksi tulla mukaan. Pm. ei keskusteltu, mutta kun 50 muod. oli valmis hyv. UK:n.

Teoll. työv. kesk. suuri levottomuus. Jotkut palkkasulusta. Hinnoista, jotka nousevat.

Ulkopol. yleinen tila huono, olisi maan rauhoituksen kannalta hyvä, jos SKDL mukana. Vaikuttaisi hyvin Nl. käsin, antaisi luottamusta taloud.

Jos SKDL diskriminoidaan, suuri osa työväestöstä menettää uskonsa parlamentaariseen järjestelmään. Se olisi paha koska parl.järj. oikea. Saatiin 45-48 hyviä tuloksia.

Kok. Ahmavaara: Tal. vak. pääasia. Siihen kaikki voimat. Edell. hyvät. Mahdollisimman laaja hallitus, mutta SKDL omalla menettelyllään epävarma tekijä. Nyk. hallitus panee tal. vak. vireille, ei järin paljon muutoksia. UK vastaan ei huomauttamista. SKDL ei. Ei kans.ed. vaan talousmiehiä.

Salminen: paras odottaa, että nyk. hallitus saisi hoitaa vak. toimenpiteet. Aiheel., että kokoomus mukaan.

Österholm: Ei pienempää kuin sel. jonka voi edellyttää että stabil. saadaan aikaan. SKDL: he uteslutit själva. Ei hyv. linnarauhaa, eikä kannattanut niitä ehdot. joita on tehty. Pääministeriksi UK ei vastaan (2 paikkaa).

Kannisto, Kaitila: Inflaatio lop. edel. ovat olemassa. Tal. vak. pääasia. Uusi hallitus muod. tätä silmälläpitäen koska SKDL vast. vak. ei voi tulla mukaan. Keskustaryhmät + sos.dem.

UK kelpaa.

T.P. neuvoteltuaan edk. puhemiehen ja eduskuntaryhmien edustajien kanssa pyysi pm. K:sta muodostamaan eduskunnan enemmistön kannatusta nauttivan hallituksen, huomioonottaen taloudellisen ja poliittisen aseman vaatimukset.

Pm. Kekkonen ilmoitti neuvottelevansa eduskuntaryhmien kanssa ja antavansa vastauksensa T.P:lle neuvottelujen päätyttyä.