X Senegalin presidentti Leopold Senghorin vierailu Suomeen 7.-10.5.1970

67. Discours du President de la Republique Urho Kekkonen au diner offert a M. Senghor, President de la Republique du Senegal, le 8 mai 1970

Tasavallan Presidentin päivällispuhe presidentti Senghorin vierailun yhteydessä 8.5.1970

Herra Presidentti,

Sallikaa minun lausua Teidät, Herra Presidentti, sydämellisesti tervetulleeksi Suomeen. Olemme iloisia siitä, että Euroopan matkanne yhteydessä olette suoneet meille tilaisuuden esitellä Teille Suomea. Tosin oleskelunne keskuudessamme jää valitettavan lyhyeksi, mutta kuten suomalainen sananlasku sanoo: yksi tie, monta asiaa.

Tämä vuodenaika Suomessa ei ole meille vieraskoreudesta kiinnostuneille suomalaisille ehkä edullisin, koska talvemme päätyttyä kesän vihreät merkit eivät vielä ole näkyvisssä. Mutta samoin kuin luonto odotellessaan versoamistaan on sisäisesti myönteisimmillään, niin olemme mekin, isäntänne valmistautuneet ottamaan Teidät vastaan antoisin tuntein.

Minulla on henkilökohtaisesti säilynyt voimakkaasti mielessäni viimevuotinen käyntini Senegalissa. Haluan esittää kiitokseni Teille vieraanvaraisuudestanne sekä monipuolisista mahdollisuuksista tutustua maahanne ja kansaanne. Nämä kokemukset, samalla kun ne ovat konkreettisella tavalla tuoneet minut lähemmäksi Senegalia ja sen elämää, ovat antaneet minulle mahdollisuuden uudella tavalla oppia ymmärtämään kansanne oloja, toiveita ja tarpeita.

Saatoin matkani aikana havaita sen määrätietoisuuden, joka on leimaa-antava Senegalin rakennustyölle. Seuraamme Suomessa suurta arvonantoa tuntien ripeätä ja harkittua taloudellista kehitystänne. Kunnioitamme niitä saavutuksia, joihin Senegal on yltänyt 10-vuotisen itsenäisyytensä aikana.

Suuri ansio lankeaa tästä kehityksestä Teille, Herra Presidentti. Olette työllänne osoittaneet, että runoilijan ja rakentajan työ on mahdollista tiiviisti nivoa toisiinsa. Olette määritelleet runoilijan tehtävänne pyrkimykseksi käyttää aineksia lapsuutenne maailmasta voidaksenne niiden avulla tehdä ennustuksia huomispäivän kaupungista, joka rakennetaan entisen tilalle.

Mutta rakentajan ohella Te olette runoilija ja humanisti. Omia sanojanne siteeratakseni: Olette kaukana sotijoista, sillä olette päässeet henkevyyden makuun. Tunnette perusteellisesti länsimaisen humanismin ja kirjallisessa tuotannossanne olette luoneet synteesin, jossa tämä humanismi on juurrutettu luonnollisella ja elinvoimaisella tavalla Afrikan historian ja perinteiden muodostamaan aineistoon.

Teidän humanistiset elämännäkemyksenne ovat erittäin läheisessä sopusoinnussa suomalaisen ulkopoliittisen ajattelun peruskatsomuksien kanssa. Ottaessamme johdonmukaisesti kantaa kaikkea väkivallan käyttöä vastaan ja pyrkiessämme edistämään kansainvälisten ongelmien rauhanomaisten neuvotteluratkaisujen löytymistä lähdemme siitä näkemyksestä, että voimakeinoin ei voida saavuttaa pysyviä ratkaisua kansojen välisissä kiistakysymyksissä. Aseisiin tarttumisesta on useinkin ollut seurauksena pelkästään suunnaton määrä kärsimystä, tuhoa ja ihmisten työllä saavutettujen tulosten menetystä.

Suomen ja Senegalin suhtautuminen kansainväliseen yhteistyöhön on monessa suhteessa samansuuntaista. Tämä on selvästi käynyt esiin yhteisen toimintamme aikana Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostossa. Toimintaamme sävyttää rauhan palvelu ja väkivallan vieroksunta. Maailman rauha on jakamaton ja niiden meidän osallemme myös lankeaa vastuu sen ylläpitämisestä.

Kuten alussa sanoin jää oleskelunne keskuudessamme tällä kertaa valitettavan lyhyeksi. Mutta näin sanoessani voin samalla esittää toivomuksen, että tämä alkututustuminen maahamme olisi vain ensi käynti, joka rohkaisisi Teidät tulemaan tänne uudelleen ja kuten me suomalaiset tapaamme sanoa: ajan kanssa.

Nämä ajatukset mielessäni toivotan Teidät, Herra Presidentti, ja seurueenne vielä kerran sydämellisesti tervetulleiksi maahamme ja pyydän kohottaa maljan Teidän, Herra Presidentti, terveydeksi, Senegalin kansan onneksi ja menestykseksi sekä Suomen ja Senegalin välisten suhteiden kehitykseksi.