Helsinki 3/8 1941.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat, vanha Matti ja vanha Taneli.

Olen lähettänyt teille Siirin mukana kapsäkin, jossa oli muutamia kirjoja vanhaa Tanelia varten ja karkkia etupäässä vanhaa Mattia varten. Panin sinne myös hevoslääkkeet, jotka olivat ruokakaapissa ja jotka ovat kiusanneet minua täällä.

Jussi lähti iloisena miehenä. Hän saa nyt olla muutaman kuukauden Kuhmossa. Olisi hauska, jos pojat kirjoittaisivat joskus sinne. Jussi oli kovin hyvillään poikien nätistä kirjeestä. Se oli psykoloogisesti oikein tavattu kirje.

Eduskunta oli pari päivää koolla ja lähti taas lomalle saapuakseen syyskuun alussa uudelleen. Olen niin paljon miettinyt, enkö pääsisi pyhän seutuna jolloinkin elokuussa käymään siellä Hinassa. Tällä kertaa en näe siihen mahdollisuuksia, mutta voitte arvata, että teen parhaani ja yritän löytää syitä ja tekosyitä sinne päästäkseni.

Sotatapahtumista en juuri uutta tiedä. Karjalassa on kerrottu Simpeleen tienoilla alkaneen suurhyökkäys 100 km rintamalla, tarkoituksena päästä Laatokan rantaan ja motittaa Sortavala. Sen tuloksista ei ole mitään vielä kuulunut.

Nyt kuulin tappionumerot 27/7 mennessä. Ne ovat: 2500 kaatunutta, 800 kadonnutta ja n. 9000 haavoittunutta, joista 20 % vaikeasti. Menetykset ovat huomattavat, vaikka sota on vasta alussa. Ehkäpä nyt Kannas saadaan nopeastikin vallatuksi.

Englantiin sanottiin suhteet irti Saksan vaatimuksesta. Tapa, jolla se meidän puoleltamme tehtiin, oli hyvin suunniteltu ja suorastaan ainutlaatuinen maailmanhistoriassa.

Jokos kerroin Sinulle, että olen kuullut saksalaisten tunnustaneen, että Venäjän sotaretki perustui täysin virheelliseen käsitykseen Venäjän sotakelpoisuudesta. Esim. tankkeja ovat saksalaiset jo nyt tuhonneet enemmän kuin heidän tietojensa mukaan oli koko Venäjän armeijalla. Taistelut Virossa ja Pietarin edustalla ovat olleet hirvittävän kovia ja ryssä aikoo puolustaa Pietarissa, Moskovassa ja Kievissä. Se merkitsee vaikeita taisteluja, sillä kaupungin valloitus on vaikeinta, mitä kuvitella saattaa. Se sitoo paljon voimia, merkitsee hyökkääjälle tappioita ja on voitettavissa ainoastaan kaupungin tuhoamisen avulla. Saksalaiset ovatkin kirjoitelleet, että näiden kaupunkien puolustaminen on itsemurhaa ja järjettömyyttä ja siitä voi lukea, kuinka epäedullinen tuollainen päätös saksalaisille on.

[Woldemar] Hägglund sanoi hauskasti, että venäläiset eivät noudata kansainvälisiä taistelutapoja, joiden mukaan osasto, joka on eristetty omistaan, ilman toivoa saada yhteyksiä omiinsa, antautuu. Mutta ryssät taistelevat sellaisissakin olosuhteissa loppuun saakka. Se tietää ajankulua ja tappioita.

Kaikesta vastoinkäymisestä huolimatta uskon kyllä Saksan suhteellisen nopeasti kukistavan Venäjän toimivan armeijan, saavan haltuunsa Pietarin, Moskovan ja Kievin. Taistelun pääosa on silloin päättynyt ja se siirtyy suurella hyppäyksellä idemmäs. Mutta ryssällä on vielä sielläkin mahdollisuuksia panna vastaan. Eteneekö Saksa Volgalle vai Uralille vaiko ohi sen, se jää avoimeksi, mutta uusi rintama syntyy jossakin ja sitoo voimia. Sodasta siis tulee pitkä. Kuka minulle kertoi, että täällä olevatkin saksalaiset ovat jo puhuneet talvisodasta meidän rajoilla, se nyt ei sentään näytä mahdolliselta. Tavattomat vaikeudet kohtaavat Saksaa aloittamallaan tiellä. Mutta toiselta puolen meidän kannaltamme on pidettävä suurena onnena, että tuo sota alkoi, sillä jos ryssä sai varustautua vielä yhden vuoden, olisi se massallaan ja materiaalillaan musertanut meidät ja koko Euroopan. Minä luotan, että me saamme nyt omamme ja saamme turvatun rauhan idässä. Voitti tämän suursodan kuka tahansa, Suomi säilyttää nyt saavuttamansa position, siitä on meidän nauttimamme arvonanto takeena.

Ukrainan sato, jota olen pitänyt sodan pääkohteena, lienee nyt kuitenkin menetetty. Se merkitsee, että tuleva talvi on vaikea Suomessa, mutta vielä enemmän Saksan valtaamissa osissa Eurooppaa. Mitähän kurjuutta esim. Venäjällä saadaan nähdä. Lisäksi on puhuttu, että etelä-Venäjällä on puhjennut koleera. Se vielä puuttuu.

Näköalat eivät ole kaikilta osilta valoisia. Mutta teillä siellä on rauha, vaikka työtä on lujasti. Koettakaa säilyttää mielenrauhanne. Kaikki menee hyvin.

Teidän

Urho