Herra Puhemies!

Suomen kansan edustajat!

Kun päätämme vuoden 1960 valtiopäivät, voimme tyydytyksellä todeta, että Eduskunta on viime vuoden kuluessa suorittanut varsin merkittävän työn lainsäädäntömme kehittämiseksi. Se luettelo Eduskunnan hyväksymistä laajakantoisimmista laeista, jonka Te, Herra Puhemies, esititte, sisältää monia poikkeuksellisen suuritöisiä ja tärkeitä lakeja. Erityisesti haluan mainita uuden vesilain sen takia, että sen valmistelut pantiin alulle yli neljäkymmentä vuotta sitten ja niitä on useassa eri vaiheessa suoritettu miltei keskeytymättä siitä lähtien. Kun otetaan huomioon, että kysymyksessä on ollut itsenäisyytemme ajan ehkä laajin lainsäädäntötyö, voidaan sanoa, että asian käsittely niin hyvin eduskunnan asettamassa erityisessä vesilakivaliokunnassa, joka sai kesällä 1959 annetun hallituksen esityksen johdosta mietintönsä valmiiksi jo 8 päivänä kesäkuuta 1960, kuin myös sen jälkeen suuressa valiokunnassa ja eduskunnassa on tapahtunut kiitettävällä nopeudella.

Päättynyt vuosi on ollut maallemme taloudellisesti erittäin edullinen. Tuotantomme on kasvanut kaikilla talouselämän aloilla. Hyvistä suhdanteista on osittain johtunut myös se, että kasvaneiden valtion tulojen turvin on voitu toteuttaa hyödyllisiä uudistuksia sosiaalisen elämän alalla.

Keväällä 1960 suoritti Itävallan liittopresidentti tohtori Adolf Schärf virallisen valtiovierailun maahamme. Hänen suurella mielihyvällä vastaanotetun käyntinsä yhteydessä sai ilmaisunsa Suomen kansan osoittama kunnioitus tätä kansainvälisessä politiikassa puolueetonta, vanhaa sivistysvaltiota kohtaan.

Neuvostoliiton pääministeri N.S. Hrushtshevin käytyä syyskuussa 1960 Helsingissä Tasavallan Presidentti suoritti vuoden lopulla virallisen valtiovierailun Moskovaan. Vierailun aikana käytiin tuloksellisia neuvotteluja Suomen ja Neuvostoliiton välisiä suhteita koskevista kysymyksistä.

Suomen suhteet ulkovaltoihin, erityisesti naapurimaihimme, ovat olleet hyvät.