Eri tiedotusvälineille myönnettyjä haastatteluja

63. Tasavallan Presidentin lausunto Neuvostoliiton radiolle ja televisiolle pääsihteeri L. I. Brezhnevin 70-vuotispäivän johdosta 19.12.1976

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri, SNTL:n korkeimman neuvoston puhemiehistön jäsen, Neuvostoliiton marsalkka Leonid Iljitsh Brezhnevin täyttäessä seitsemänkymmentä vuotta minulla on ilo yhdessä Suomen hallituksen ja kansan kanssa yhtyä hänelle esitettäviin onnitteluihin.

Tunnen Leonid Iljitshin henkilökohtaisena ystävänä jo lähes kahden vuosikymmenen takaa. Hänen aktiivinen ja dynaaminen, mutta samalla syvästi inhimillinen luonteensa on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Lukuisten tapaamistemme yhteydessä olen pannut merkille sen suuren huomion ja työpanoksen, jonka hän muiden tehtäviensä ohella aina on omistanut Suomen kanssa tapahtuvalle ystävällishenkiselle kanssakäymiselle. Suhteissa maahamme pääsihteeri Brezhnev on ollut johdonmukaisesti toteuttamassa suuren edeltäjänsä V. I. Leninin alulle panemaa vilpittömään ystävyyteen sekä keskinäiseen tasa-arvoisuuteen ja arvonantoon perustuvaa linjaa. Sen vuoksi hän on saanut osakseen Suomen kansan jakamattoman ihailun ja kunnioituksen.

Aivan viime viikkoina on puhuttu ja kirjoitettu Suomen ja Neuvostoliiton välisistä ystävällisistä suhteista ja samalla todettu, että niiden peruskivenä on vuonna 1948 solmittu yhteistyö- ja avunantosopimus. L. I. Brezhnev on äskettäin aivan oikein lausunut, että tämän sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia Suomen ja Neuvostoliiton välisen ystävyyden lujittamisessa ja kehittämisessä ei ole vielä käytetty loppuun, vaan päinvastoin niitä ei ole vielä läheskään täydellisesti toteutettu.

Olen tavannut Leonid Iljitshin niin kylmän sodan kuin detenten aikoina, niin kesän helteissä kuin pakkasten paukkuessa, niin Kremlin mahtavissa saleissa kuin vaatimattomissa hirsimajoissa. Aina olemme voineet keskustella kaikista kysymyksistä täydellisen avoimmuuden ja älyllisen rehellisyyden ilmapiirissä. Välillemme on syntynyt luja luottamus ja yhteisymmärrys. Monesti olemme myös panneet merkille sen, miten tämänkaltaiset tapaamiset ovat ilmaus voimakkaasta kahdensuuntaisesta prosessista: vastuunalaisissa asemissa olevien henkilöiden keskinäinen luottamus ja ystävyys heijastuvat kansojemme suhteisiin ja päinvastoin.

Isänmaataan sotilaana mainehikkaasti puolustanut pääsihteeri Brezhnev tunnetaan tänä päivänä kautta maailman aktiivisena ja syvästi vakaumuksellisena rauhan asiaa ajavana valtiomiehenä. Hänen johdollaan Neuvostoliitto on tehnyt suuria palveluksia kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden lujittumiselle. Hän on kiistatta yksi kansainvälisen jännityksen lieventämispyrkimysten pääarkkitehdeistä. Hänen aloitteestaan ja johdollaan on tehty useita rakentavia esityksiä muun muassa ihmiskunnalle niin tärkeän aseidenriisunnan edistämiseksi.

Kaikkien suomalaisten nimissä esitän pääsihteeri L. I. Brezhneville sydämelliset onnittelut hänen merkkipäivänään. Toivotan hänelle pitkää ikää sekä jatkuvaa menestystä hänen monissa tärkeissä tehtävissään.