I Puheita ja lausuntoja

18. Tasavallan Presidentin puhe SNTL:n Korkeimman Neuvoston Puhemiehistön Puheenjohtajan N. V. Podgornyin kunniaksi järjestetyillä juhlapäivällisillä 3.4.1973

Kunnioitettu Herra Korkeimman Neuvoston Puhemiehistön Puheenjohtaja

Arvoisat neuvostoliittolaiset juhlavieraamme

Hyvät naiset ja herrat

Minulle tuottaa suurta iloa toivottaa Teidät Suomen kansan ja Suomen hallituksen puolesta tervetulleiksi maahamme osallistumaan yhteiseen juhlaamme.

Kaksikymmentäviisi vuotta kansakunnan historiassa on riittävän pitkä aika osoittamaan, mitkä tekijät kahden kansakunnan suhteissa ovat lujalle ja terveelle pohjalle rakennetut. Suomen ja Neuvostoliiton ystävyys-, yhteistoiminta- ja avunantosopimus on kestänyt ajan haasteen ja täyttänyt sille asetetut perustavan tärkeät tehtävät. Ystävyys-, yhteistoiminta ja avunantosopimuksen merkkipäivä on samalla Suomen ja Neuvostoliiton välisten hyvien, ystävällisten naapurisuhteiden juhlapäivä. Me suomalaiset olemme iloisia siitä, että Te, Herra Korkeimman Neuvoston Puhemiehistön Puheenjohtaja, yhdessä arvovaltaisen seurueenne kanssa olette halunnut kutsuamme noudattaen saapua Suomeen yhteistä merkkipäiväämme viettämään. Tulkitsen tämän jälleen uudeksi osoitukseksi arvonannosta, jota Neuvostoliiton kansat ja Neuvostoliiton hallitus tuntevat luoteisen naapurimaansa kanssa ylläpitämiään hyviä, rauhanomaisen rinnakkaiselon periaatteille rakentuvia suhteita kohtaan. Me annamme sille erittäin suuren arvon. Me pyrimme rehellisesti siihen, että me omilla teoillamme voimme vahvistaa keskinäiseen luottamukseen perustuvaa yhteistyötä maittemme välillä.

Samalla kun vielä kerran toivotan Teidät tervetulleiksi, pyydän saada kohottaa maljani Teidän, Herra Korkeimman Neuvoston Puhemiehistön Puheenjohtaja, sekä seurueenne henkilökohtaiseksi terveydeksi, Suomen ja Neuvostoliiton kansojen ystävyyden kunniaksi sekä ystävyys-, yhteistoiminta- ja avunantosopimuksen jatkuvaksi menestykseksi.