Ihminen, kokoile järkesi!

Kajaanin Lehti 84/30.7.1920

Näin huudahtaa pakinoitsijamme, huikkaa sydämen kyllyydestä ja sielun täyteläisyydestä. Samalla toivoo, ettei sorea ääni kajahtaisi kuuroille korville tai sana ohdakkeitten sekaan lankeaisi.

Siis kokoile järkesi lukija! Mene sieluusi lukija! Ja mene kukkaroosi myös. Kokoile sieltä yksi säädyllinen summa rahaa!

Ja konsa näin pitkälle olet tullut, lukijaseni, niin hyppääppä hyppää sangen nopsasti Kaj. Lehden paperikauppaan ja piirräppä piirrä nimesi paperiin ja lahjottaos se säädyllinen summa olympialaisrahastoon. Saat olla varma, että jälkimaailma sua muistelee ja isänmaa kääntää ystävälliset äidinkasvonsa puoleesi ja hymyilee sulle sulavinta hymyään ja kiittää poikiaan ja tyttäriään, jotka sen edustajat ovat edes auttaneet voittoon ja kunniaan olympialaiskisoissa Antwerpenissa.

Saisitpa lukija kokoilla järkesi muutenkin. Tee kuten se Porin musikaalinen poika, joka otti ensiksi lainaksi fiolin ja sen lainafiolinsa möi 350 frangista eräälle toiselle musikantille. Ja pian tunsi hän jälleen polttavaa halua vedellä pari viulunvetoa, tunsi suurta luomishalua, ja pyysi takaisin sen myymänsä viulun, vain lainaksi. Ja taiteelliset halunsa tyydytettyään, tyydytti kunnian vaatimukset ja vei sen lainaviulunsa sille, keltä sen alunpitäen oli lainaksi ottanut. Ja katso, oikeus oli täytetyksi tullut. Mutta nyt on musikantti kiinni, syy siihen säälimättömän järjestysvallan.

Ei enää soittele fiolilla haikeita sävelmiä.

Kokoile siis järkesi, huudahtaa pakinoitsijamme vielä lopuksi.

Känä