Urheiludiplomatiaa

Voimistelu ja urheilu 18/31.8.1933

Herra Asiainhoitaja, ystävämme herra Meiers, hyvät herrat!

Suomen Urheiluliitolla on näinä päivinä ollut erinomainen ilo nähdä vieraanaan Ranskan yleisurheilumaajoukkue. Ja vielä enemmän: koko Suomen urheilukansalla on ollut onni saada seurata tämän maajoukkueen taistelua trikolorin puolesta Suomen karulla kamaralla. Kun te, ranskalaiset vieraamme, saavuitte hirvittävien olosuhteiden jälkeen maahamme, te varmaan ajattelitte, että epäystävällinen pohjola ottaa teidät peräti tylysti vastaan. Mutta vakuutan, että meidän sydämemme on ollut meidän luontoamme parempi. Me emme valitettavasti voi tuulia hallita ja meidän täytyy siksi tyytyä vain panemaan voimaton vastalause niitä luonnonvoimia vastaan, jotka ovat teille antaneet huonon ja väärän kuvan pohjoisesta isänmaastamme.

Olemme suorittaneet viidennen Ranska-Suomi-maaottelun. Sen lopputulos on nyt tiedossamme. Emme ole voineet välttyä huomaamasta, että te olette eräältä osalta tyytymättömiä lopputulokseen ja saavutuksiinne. Me olemme myös tyytymättömiä siihen etumatkaan, jonka vaikea matkanne meille antoi, me olisimme halunneet taistella ilman hyvitystä. Mutta tämän tyytymättömyyden aiheen poistaa muisto niistä peräänantamattomista taisteluista, joihin ranskalaiset urheilijat eilen ja tänään otteluun valmiina antautuivat. Ne olivat todistuksena korkeasta urheilumielestä, lannistumattomasta, iloisesta taisteluhengestä ja sellaisena ne pysyvät meille kaikille rakkaina muistoissa. Lausun koko Suomen kansan mielipiteen, kun lausun parhaat kiitokset teille, ranskalaiset urheilijatoverit, kilpailustanne täällä.

Me valitamme, että Ranskan Urheiluliiton kunnioitettava puheenjohtaja, herra Genet ei ole voinut sairauden vuoksi saapua maahamme. Meidän täytyy tyytyä lähettämään hänelle ajatustemme radioteitse parhaat terveisemme.

Meille urheilujohtajille on ollut erikoinen ilo nähdä täällä Ranskan joukkueen johtaja, herra Meiers, jonka Suomi-ystävyys on aivan poikkeuksellisen harras ja jota hyvällä syyllä voimme pitää näiden maaottelujen ranskalaisena isänä, Pariisissa asuvan konsulimme, meidän todellisella antaumuksella toimivan urheilulähettiläämme konsuli Kaarlo Brusinin ollessa suomalaisena isänä - mikäli nyt tätä syntymällistä vertausta voi käyttää, sillä koskas samalla lapsella voi olla kaksi oikeaa isää, joista tässä kuitenkin on kysymys. Herra Meiers on ollut meille hyvin tervetullut vieras. Nyt ja vastedes.

Herra Meiersin mukana on Ranskan Urheiluliitto lähettänyt Suomeen kaksi muuta johtajaa, kapteeni Clayeux`in ja herra Fremontin. Me toivomme, että ne ystävyyssuhteet, joita täällä on solmittu, pysyvät puolin ja toisin läheisinä.

Rohkenen vielä saada kiittää tänne vierailulle saapunutta ranskalaista lehtimiestä, herra Gaston Meiersiä hänen osoittamastaan harrastuksesta urheiluamme kohtaan. Me toivomme, että täällä käyntinne on jättänyt Teille jonkun hyvän kuvan suomalaisesta urheilusta vastaisten päivien varalle.

Haluan kohdistaa pari sanaa teille, suomalaiset urheilijatoverit. Ne ovat vain koruton kiitos taas näistä otteluista. Urheilijapolvet vaihtuvat, miehet muuttuvat, liiton töihin tulee uutta polvea, mutta yksi on ollut ja pysynyt aina muuttumattomana: reipas taistelumieli ja alttius, milloin sinivalkoisia värejä on urheilukentillä puolustettava. Siitä parhaat kiitokset tälläkin kertaa, hyvät urheilijatoverit.

En halua lopettaa tätä puhettani saamatta lausua kiitokset maan sanomalehdistölle ja erikoisesti urheilulehtimiehille. Teidän merkityksenne urheiluasioissa on tärkeä ja Suomen Urheiluliiton puolesta on minulle mieluisa velvollisuus lausua teille kiitokset työstänne ja kiitokset hyvästä yhteistoiminnasta.

Lopuksi pyydän suorittaa kaksi minulle suoritettavaksi annettua tehtävää. Muistoksi tästä maaottelusta, joka ei tule olemaan suinkaan viimeinen, sillä - se sallittaneen tässä yhteydessä ohimennen mainita - eilen illalla pidetyissä neuvotteluissa sovittiin alustavasti maaottelujen pitämisestä vuosina 1935 ja 1937, muistoksi tästä maaottelusta haluaa Suomen Urheiluliitto jättää Ranskan Urheiluliitolle Suomen lipun.

Ja toinen tehtävä:

Tunnustaen ne suuret henkilökohtaiset ansiot, joista Teillä, herra Meiers, on ollut Ranskan ja Suomen Urheiluliittojen välisen "entente cordialen" solmiamisessa ja säilyttämisessä, Suomen Urheiluliitto haluaa vaatimattomana osoituksena kiitollisuudesta jättää Teille tämän maljakon.

Kohotan lopuksi lasini Ranskan ja Suomen urheiluveljeyden menestykseksi.

Urho Kekkonen