I Puheita ja lausuntoja

2. Otteita Tasavallan Presidentin puheesta vuoden 1974 valtiopäivien päättäjäisissä 24.1.1975

Kun Itämeri on muihin samankokoisiin merialueisiin verrattuna raskaasti kuormitettu, kaikki seitsemän Itämeren rantavaltiota ovat ryhtyneet kansainväliselle ympäristönsuojelulle suuntaa-antavaan yhteistyöhön. Ne ovat allekirjoittaneet Itämeren ja Belttien kalastusta ja elollisten luonnonvarojen säilyttämistä sekä Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskevat yleissopimukset. Eduskunta on jo hyväksynyt ne ensiksi mainitun sopimuksen määräykst, jotka vaativat eduskunnan suostumuksen.

Maamme on viime vuosina entistä enemmän toiminut kansainvälisten konferenssien isäntämaana. Kansainvälistä erityissuojelua nauttivien henkilöiden turvallisuudella on suuri merkitys valtioiden välisessä yhteistyössä, minkä takia eduskunta on hyväksynyt lain toimenpiteistä kansainvälistä erityissuojelua nauttiviin henkilöihin kohdistuvien rikosten ehkäisemiseksi.

Kuluneena vuotena Suomen ja Neuvostoliiton väliset ystävälliset suhteet ovat edelleen lujittuneet ja maiden välinen yhteistyö syventynyt monilla käytännön aloilla. Tämä ilmeni muun muassa SNTL:n korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtajan N. V. Podgornyin vieraillessa maassamme Suomen ja SNTL:n välirauhansopimuksen 30-vuotisjuhlassa sekä tässä yhteydessä solmituista valtiosopimuksista. Myös muihin maihin suhteet ovat jatkuneet erinomaisina, mistä ovat osoituksena Alankomaiden kuningattaren ja Alankomaiden prinssin, Tshekkoslovakian kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteerin, Saksan Demokraattisen Tasavallan valtion neuvoston puheenjohtajan, Ruotsin kuninkaan sekä Puolan yhtyneen työväenpuolueen keskuskomitean ensimmäisen sihteerin ja Puolan kansantasavallan ministerineuvoston puheenjohtajan Suomeen suorittamat valtiovierailut.