115. Tasavallan presidentin epävirallinen vierailu Jugoslaviaan 21.-25.3.1975

Tasavallan Presidentin puhe Sarajevossa 21.3.1975

Sallikaa minun ilmaista iloni siitä että käydessäni, nyt kolmatta kertaa Jugoslavian Sosialistisessa Liittotasavallassa minulle tarjoutuu tilaisuus tutustua nimenomaan Bosnia-Herzegovinan tasavaltaan. Sen luonto valtavine metsineen ja runsaine jokineen muistuttaa minua monessa suhteessa omasta maastani. Olen ensimmäisen vierailupäiväni aikana tosin ehtinyt nähdä hyvin vähän mutta lyhytkin silmäys ympärilleni on vakuuttavasti osoittanut että olen saapunut idän ja lännen, kristinuskon ja muhamettilaisuuden, iki vanhojen perinteiden ja uudenaikaisen teollisuuden kohtauspaikalle.

Jugoslavian Sosialistinen Liittotasavalta on ehkä parhaiten tunnettu sitoutumattomasta ulkopolitiikastaan ja yhteiskuntaelämässään toteuttamastaan itsehallintojärjestelmästään. Yhtä merkittävänä voidaan nähdäkseni pitää myös Jugoslavian kansallisuuspolitiikkaa jonka ansiosta maanne eri kansallisuudet vähemmistöoikeuksiensa turvaamina elävät sovussa. Suomessakin on kielellisiä uskonnollisia ja mikseipä rodullisiakin vähemmistöjä, mutta ne eivät muodosta sellaista kansallisuuksien ja uskontojen mosaiikkia joka heijastuu ainutlaatuisena Bosnia-Herzegovinan tasavallan olemuksesta ja on eräs selitys sen viehättävälle omaleimaisuudelle.

Vaiherikkaan historian jättämälle perinteelle rakennetaan täällä johdonmukaisesti nykyaikaista teollistuvaa yhteiskuntaa. Teollisuuden suuri osuus tasavaltanne kokonaiskuvasta on merkittävä. Maittemme välistä sopimusta taloudellisesta, teollisesta ja teknisestä yhteistyöstä toteutetaan sen nykyisessä vaiheessa kenties menestyksellisimmin juuri Bosnia-Herzegovinan tasavallassa. Käyntini tänään Energoinvestin tuotantotoimintaan tutustumassa antoi minulle selvän todistuksen Bosnia-Herzegovinan ja koko Jugoslavian talouselämän aktiivisuudesta. Kyseessä on kansainvälisestikin katsottuna suurimittainen yritys jonka tuotanto yltää useille yhteiskunnassa tärkeille sektoreille. Energoinvest työskentelee modernilla tavalla kehityksen etulinjassa. Ei siis ihme että se on päässyt osallistumaan useiden kaukaisienkin maiden talouselämän kehittämiseen. Toivon että kontaktit Suomalaisten yritysten ja Energoinvestin välillä johtaisivat konkreettisiin tuloksiin.

Jylhät metsänne jotka toisen maailmansodan aikana tarjosivat oivalliset toimintamahdollisuudet urhoolliselle partisaaniarmeijalle vaikuttavat ensi silmäyksellä ehtymättömiltä. Ei ole pitkääkään aikaa siitä kun me Suomessa ajattelimme tällä tavalla omista laajoista metsistämme jotka peittivät noin 70 prosenttia maan pinta-alasta. Tiedämme kuitenkin nyt molemmat kokemuksesta että näin ei ole. Metsäteollisuuden tuotteilla on valtava menekki. Olen tyydytyksellä kuullut että myöskin Bosnia-Herzegovinassa kiinnitetään huomiota järkevään metsänhoitoon.

Vierailuni ensisijaisena tarkoituksena on tavata hyvää ystävääni ja arvossapidettyä presidenttiänne Josip Broz Titoa. Hänen kanssaan keskustelemme meitä molempia kiinnostavista kansainvälis-poliittisista kysymyksistä. Bilateraalisia erimielisyyksiähän ei maittemme välillä ole. Odotan paljon edessä olevilta keskusteluilta.

Tänä ensimmäisenä vierailupäivänä saamani vastaanotto on osoittanut minulle että olen saapunut ystävien joukkoon. Olen iloinen siitä että saan viettää muutamia päiviä täällä, tutustua teihin ja kauniiseen maahanne entistä paremmin.

Pyydän saada kohottaa maljani Suomen ja Jugoslavian yhteistyölle, Bosnia-Herzegovinan tasavallan menestykseksi ja isäntäväkeni terveydeksi.