Lähes 80 urheilijaa on valmentautumassa Berlinin olympialaisia silmälläpitäen

Maakansa 4.6.1936

Lehtemme edustaja tapasi helluntapyhien maissa Suomen Urheiluliiton puheenjohtajan, lakitieteen tohtori Urho Kekkosen ja tiedusteli tältä urheiluväen kuulumisia, erikoisesti urheiluliiton kurssitoimintaa ja valmistautumista olympialaisiin. Tohtori Kekkonen kertoili seuraavia mielenkiintoisia seikkoja.

Olympialaisiin valmistauduttaessa on Suomen Urheiluliitolla kaksinkertainen työ: on huolehdittava tavanmukaisesta opastus- ja koulutustoiminnasta sekä samalla suoritettava olympialaismiesten vaativa valmentaminen. Tietenkin olisi mahdollista, että olympialaisvuonna jätettäisiin pohjakoulutustyö joko kokonaan pois ohjelmasta tai ainakin vähemmälle mutta se merkitsisi jo vuosikausia harjoitetun järkiperäisen ja meidän oloisamme tarkoituksenmukaiseksi ja tehokkaaksi havaitun toiminnan keskeyttämistä johon meillä ei ole varaa. Paikalliset opastuskurssit ovat siinä suhteessa erittäin tärkeät, että ne sekä levittävät harrastusta ja innostusta urheiluun että myöskin ohjaavat nuoria urheilijoita eri urheilulajien oikeaan ja tulokselliseen suorittamiseen. Samalla niillä annetaan alkeisohjausta kilpailuihin valmentautumista varten. Mutta niiden tarkoituksena on myöskin etsiä nuoria lupaavia urheilijan alkuja, ja siinä suhteessa ne jo tähän mennessä ovat hyvin täyttäneet tarkoituksensa. Urheiluliiton kursseilla on keksitty eräitä loistavilla luontaisilla lahjoilla varustettuja miehiä, jotka on saatettu kiinteään kosketukseen valmennustyön kanssa, ja näistä miehistä on noussut ja nousee maamme urheilumaineen puolustajia kotimaisilla ja kansainvälisillä kilpakentillä. Niinpä alkaa nyt jo olla asianlaita, että jos joku urheilunimeä vielä omaamaton maalaispoika nakkaa 65-66 metriä keihästä taikka työntää kuulaa yli 14 metriä, ja suuri yleisö raapii päätään, että mistä se sellainen tekijä on ilmestynyt, niin tiedämme me Urheiluliiton miehet tai ainakin meidän valmentajamme tai neuvojamme, että se poikahan oli niillä ja niillä liiton kursseilla ja jo silloin häneen kiinnitettiin huomiota.

Palkallisilla kursseilla suoritetaan näin ollen joka kesä laajaa etsintätoimintaa, jos niin saa sanoa. Niillä pyritään saamaan esiin kansassamme olevat urheilukyvyt ja johtamaan heidät järkiperäisen harjoittelun tietä urheilijaimme eturiviin. Me olemme pieni kansa, meidän on käytettävä joka ainoa urheilusaavutuksiin pystyvä mies, jotta voisimme säilyttää kansainvälisen asemamme. Tulevat tekijämiehet on etsittävä heidän omilta kotipaikoiltaan, ja vuodesta vuoteen jatkuvan laajan kurssitoiminnan avulla se voidaan suorittaa. Huvittavana esimerkkinä voinen kertoa, että muutama vuosi sitten soitti Urheiluliittoon eräs vanha urheilija, että hän ollessaan jossakin Lounais-Suomen pitäjässä automatkalla, oli nähnyt urheilukentällä ison, rotevan miehen työntelevän alkeellisella tyylillä kuulaa. Meidän valmentajamme ryhtyi ottamaan asiasta selkoa, ja kohta saatiin selville, että mainitulla paikkakunnalla on muuan 13 metrin kuulantyöntäjä, kookas maanviljelijänpoika. Hänet kutsuttiin ensimmäisille kursseille ja seuraavana kesänä hän oli maajoukkueessamme: kuulantyöntäjä Juselius, jonka ankara tauti sitten valitettavasti pian poisti aktiivimiesten riveistä.

Viipurin piirissä järjestää Urheiluliitto kurssit m.m. Savitaipaleelle (jonka poikkeuksellisen innokkaasta urheilutoiminnasta viime talvena siellä käydessäni pääsin henkilökohtaiseen tuntemukseen) ja Säkkijärvelle (josta on tavan takaa tullut piirin parhaita miehiä).

Sitäpaitsi Viipurin piiri aivan esimerkiksi kelpaavalla uhrautuvaisuudella ja ripeydellä on omin varoinensakin harrastanut laajasuuntaista neuvontatoimintaa, josta se ansaitsee parhaat kiitokset.

Mutta varmaan tahdotte kuulla myöskin olympialaisvalmennuksesta jotakin. Siitä on kuitenkin vaikeampi puhua kuin edellisestä, sen vuoksi että keskentekoista työtä ei pitäisi vanhan sananlaskunkaan mukaan käydä näyttelemään. Valmennustyön käytännöllistä johtamista varten meilä on erikoinen valiokunta, jonka asiantuntemusta vastaan ei voitane esittää epäilyksiä. Nimet sellaiset kuin Paavo Nurmi, Erkka Vilen, Armas Valste, Olli Vaalamo ja Issu Reinikka ovat takeena siitä, että tuo valiokunta osaa ammattinsa. On nimetty lähes 80 urheilijaa, joiden valmentautumisesta huolehditaan, osa niistä ns. sisärenkaaseen kuuluvia, joiden mukaantulo olympialaisjoukkueeseen on luultava ja osa ns. ulkorenkaaseen kuuluvia, jotka ovat varalla. Henkilökohtaisen neuvonnan ja ohjauksen ohella on pyritty erityisesti vaikuttamaan siihen, että miehet eivät kiirehtisi liikaa, vaan järjestäisivät kuntoutumisensa sellaiseksi, että huippukunto tavataan vasta heinäkuun puolivälissä tai mieluimmin olympialaispäivinä. Tällaiseen varovaiseen voimiensäästöön, joka jo suunniteltiin viime syksynä, on meitä vielä nimenomaan ohjannut hiihtäjiemme ylikunto olympialaisissa. Suuren yleisön tulisi tämä myös pitää mielessään, kun lukee alkukesän urheilutuloksia. Minua henkilökohtaisesti esim. huolettaisi jonkun miehen liian hyvät tulokset toukokuun lopulla kuin hänen vähäisestä erikoisharjoittelusta johtunut huono tulostasonsa.

Yksi seikka voidaan näin alkuvaiheissakin sanoa: pojat ovat ottaneet tunnollisesti sijansa ja meillä on täysi oikeus luottaa siihen, että tämä tunnollisuus takaa meille hyvän tuloksen. Viime syksynä Suomi-Saksa maaottelussa osoitimme, että urheilijamme osaavat koota itsensä suuriin tehtäviin ja onnistua tehtävissä. Tänä kesänä toivomme pojiltamme samaa.

Valmentautumistoimenpiteistä mainitsen vielä t.k. 19 päivänä alkaneet ja kesäkuun ensimmäisen viikon loppuun kestävät valmennusleirit. Olin juuri Vierumäellä pitkänmatkanjuoksijain leirin alullepanossa läsnä ja poikien kevätkunto näytti vakuuttavan hyvältä. Ulkomaiset kilpailumatkat ennen olympialaisia on kielletty ja kotimaisia lujia otteluja eritoten pitkillä matkoilla on kehoitettu välttämään. Valintakilpailut tapahtuvat heinäkuun alkupuoliskolla ja heinäkuun 26 päivänä lähtee ensimmäinen osa yleisurheilijoita Berliniin. Sinne mennään siis aivan viime tipassa, jotta kunto voitaisiin kotimaassa säilyttää parhaana mahdollisena. Yleisurheilujoukkueen miesluvun arvioin näin etukäteen 40-45:ksi, tietenkin riippuen miesten tuloksista.

Kyllä Berlinissä miestä kysytään, mutta miehiä sinne meiltäkin lähtee.

Urho Kekkonen