Riksdagsman Veikko Svinhufvud^1      29.4.1963

Bästa Bror,

Jag fick igår höra, att agrarförbundets kretsstyrelse för Syd-Karelen har sänt någon sorts klagoskrivelse till agrarförbundets centralstyrelse med anledning av att Du är med i organisationskommitten för medborgarbudkavlen till förmån för den fredliga koexistensen. Jag blev mycket förvånad över en dylik åtgärd. Jag har nämligen varit mycket glad åt att just Du med beundransvärd fördomsfrihet har verkat till förmån för de fredssträvanden som stöder vår officiella utrikespolitik. Vår utrikespolitik har sin akilleshäl däri, att vi på grund av det på flera håll märkbara dubbelspelet har svårt att vinna ett bestående förtroende för uppriktigheten i vår politik, och just detta förtroende behövs, om kritiska dagar stundar. Ett öppet och rejält arbete till fromma för vår utrikespolitiska linje, utfört av en man som Du, uppfattas på alla håll såsom fritt från all beräkning, och dess uppriktighet värdesättes på ett vis, som stärker förtroendet för vår neutralitetspolitik. Så länge det råder s k vackert väder, måste vi med alla medel skapa förutsättningar för tryggandet av vår självständighet och oavhängighet samt vår fred med tanke på den onda dag som framdeles kan drabba världen och oss. Sett mot denna bakgrund får en i Din position varande enskild medborgares riktiga och modiga handlingssätt en viktig betydelse från helhetens synpunkt.

Den centrala strävan i hela min statliga verksamhet när man nu har nått så långt som man har nått -- är inriktad på att med tillhjälp av vänskapspolitiken hos sovjetfolket och dess ledning inetsa en så bestående uppfattning om Finlands politiska särställning och neutralitet, att den fortbestår även under eventuella nya omständigheter. Med andra ord, även om sovjetledningen av allmänna orsaker någon gång senare skulle slå in på en hårdare linje än nu i sin internationella politik, skulle Finland kunna bibehålla sin nuvarande position i relationen till Sovjetunionen och västvärlden därför, att en mindre vänskaplig hållning gentemot oss skulle strida mot den historiska utveckling som har ägt rum under 1950- och 1960-talet och mot den hos sovjetfolket rotade vänskapliga grundinställningen till Finland. Det är ett stort och tidskrävande program, men på dess berättigande och framgång är jag säker. Även med hänsyn till detta är Din verksamhet en tacknämlig fosterländsk gärning.

När det riktas kritik mot Din insats som talesman för en fredlig koexistens, så försök då att av Dina kritiker inhämta all tillgänglig kunskap om, vilken annan politik som skulle kunna vara ändamålsenligare och fördelaktigare för Finland. När Du får reda på det, så var så hygglig och berätta även för mig, ty jag är naturligtvis på grund av min nuvarande ställning alldeles särskilt intresserad av saken.

--------

1 Veikko Svinhufvud, f 1908, forstmästare, hörde till de aktiva politiker inom agrarförbundet/centerpartiet, som tidigast och aktivast gick på Paasikivi-Kekkonen-linjen samt deltog i verksamhet till förmån för fredlig koexistens och internationella freds- och samarbetssträvanden; invald i riksdagen 1958 och 1962.

--------