Kirje Siirille  11.1.1926

Sisko hyvä!

Käydessäni t.k. alussa Riekin puheilla, sanoi hän, että toisen neitosen paikka Kajaanissa tulee lakkautettavaksi, mutta vasta helmikuun alusta. Kaiketipa siis Sinulle maksetaan palkka helmikuun alkuun saakka. Ja jos sitten ei enää ilmoteta pidettävän, niin parashan lienee pyytää ero, mutta sen kanssa elä hätäile, sillä Sinulla on kai 2 viikon irtisanomisaika, jolta ajalta on pakko maksaa palkka. Ole vain kovana. Suunnilleen sama asiahan se on, onko todistuksessa merkintä, että eroaa omasta pyynnöstä tai toimen lakkaamisen johdosta. Mutta pidä kiinni siitä, että saat helmikuun alkuun saakka palkan, koska vasta tammikuun aikana sait tiedon eroamisestasi. Eläkä ujostele, ei se pankkitiliäsi lisää.

Sen toisen paikan kanssa taitaa sitten olla niin ja näin. Ei sielläkään taida paikkoja tiedossa olla. Koetahan katsastaa. Eläkä anna kotiväen hermostua, niillä vanhuksilla on raskasta joskus se elämä muutenkin, isä kun suree sitä palkkansa huonoutta niin kovasti.

Nyt sain tiedon, että kirjotuspöydän tuolini on valmis. Sitäpä varten tarvitsen rahaa. Käypä ottamassa sitä pankista ja kiireesti lähetä minulle tuhat markkaa. Kun näet ei ole sitä rahaa täällä minulla. Ja ota pankista ulos 1000 markkaa, josta 60 anna Jussille, kun minulta jäi sen Urhei-lulehden tilausmaksu maksamatta. Kaipa se Jussi poika minulle antaa 5 markan alennuksella.

Se salkku ja ne Tulenheimon luennot; muista!

Ja muista myös rahanlähetys.

Nyt olen jo päässyt olostumaan tänne e.k:hon ja nyt olen ruvennut lukemaankin. Yli 5 t. päivässä kotona luen ja 6 t. olen e.k:ssa. Pitkiä päiviä sitä tulee nytkin tehtyä, mutta ei auta. Valmistua pitäisi. Vaikka mikä olisi.

Sylvi on jaksanut hyvin ja minä oikeinkin potrasti. Taidan ruveta lihomaan. Se olisi kai ihme ja suurikin varsinkin äidin, sen laihan kalpiaisen mielestä.

Voikaa te kaikki siellä hyvin.

Sanohan Jussille, että lukee kovasti ja koettaa päästä tolokusti luokaltaan.

Ja isälle ja äidille, noille mukaville köllyköille, sano paljon terveisiä Sylviltä ja minulta. Rauhaa, rakkautta ja pitkää ikää. Ja hyvää menoa.

Muista siis rahat pian ja salkku.

Eipä muuta. Terpe. Ja voi hyvin.

Känä

Sain toisenkin kirjeesi. SOK paikka voi olla hyvä ajatus. Kehota kehittämään. Työt siellä eivät ole vaikeat. 9-5, siitä 1 tunti ruoka-aikaa. SOK:sta saa ruoan eikä se ole kalliskaan, jotakin 400 kuussa. Siellä voi syödä. Ja onpahan sitten vakituinen paikka. Aluksi on palkkaa vähemmän, sitten nousee. Ja asunnonhan voit täällä järjestää. Aluksi joko Annilassa tai Sylvin luona ja saa nähdä millaisen huoneen me saamme. Äitiähän se surettaa kun lapset lentelevät pois, mutta jos et Kaj. saa paikkaa, on se haettava muualta. - Istun Pihan ja minun ent. huoneessa. Asun yksin. Cajanderille 600 mk. kuussa. Paperit olivat oikeat, kiitos niistä. Sain Alpon kirjeen, kiitoksia sano Alpolle. Ja terveisiä Ohranoille. Sano toki porukoille se äidin sana, jos kenkkuilee. Paraskin työmies!