Muistiinpanoja 20.10.1938

20.10.1938 klo 10.20 TP:n soitettua minulle menin hänen luokseen ja selvitin eilisen illan menoa ja päätöstä. Hän otti vaan asiakirjoja tutkiakseen. Ei ollut mitään vastaan.

Puhuimme myöskin siitä mahdollisuudesta, että syntyy väkivallantekoja. Silloin liike niillä tuomitsee lopullisesti itsensä.

Holstin aseman otti Kallio puheeksi. Valtiovarainvaliok. muistutus lisäpalkkauksen laillisuudesta on asia, josta ei päästä yli eikä ympäri. Paras olisi muuttaa nopeasti miestä, sillä H. ei pysty tehtäväänsä täyttämään.

Kutsuin Kalliokosken luokseni ja ilmoitin VN:n päätöksestä sekä pyysin, että hän kävisi nyt töihin. Suostui. Soitin Kuruun Kastarille. Hän saapuu ensi lauantaina. Tuomioja saa ryhtyä 3:ksi. Säipälle ilmoitin päätöksestä ja pyysin, ettei vielä puhu apulaisilleenkaan. Säippä yhä esitteli, ettei väliaikaista toimintakieltoa annettaisi, vaan pantaisiin lakkauttamisprosessi vireille.

Tanner: Nyt odotettava. Lakkauttamisprosessi hoidettava nopeasti. Jos RO ei lakkauta, silloin yleinen mielipide selville, että oikeudellista tietä ei perille päästä, silloin poikkeuslaki ensi keväänä. Asia on hoidettava.

Niukkanen: Laki on oleva sen sisältöinen, että porsaanreikää ei löydetä. Siis: IKL, joka on perustettu silloin ja silloin ja johon jäseninä kuuluvat ne ja ne, lakkautetaan siitä ja siitä päivästä lukien.

Heikkinen: Yhtyi edelliseen.

Voionmaa: Jatketaan.

Salovaara: Samoin.

Ja niin päätettiin.

1) lakkauttamisprosessi kiireellisesti vireille;

2) kantelu RO:n päätöksestä.

3) Syytteet sanomalehtiä ym. vastaan.

4) Keväällä jatketaan.