1960

Professor L. E. Taxell^1              5.6.1960 Ekenäs

Efter att idag i eftermiddagsnyheterna ha hört referatet av riksdagsman Nordströms uttalande till Svenska folkpartiets partidag, avbröt jag min pingstledighet och begav mig hit till Helsingfors för att kunna underrätta Eder, Herr Professor, om att hr Nordström har givit en förvrängd bild av min meningsyttring till svenska riksdagsgruppens representanter om den planerade majoritetsregeringen. Det som jag här skriver, skriver jag under förutsättning, att den av FNB ( = Finska Notisbyrån) distribuerade notisen riktigt återger innehållet i hr Nordströms anförande.

Då herrar Nordström och Meinander besökte mig den 2 dennes, förklarade jag för dem att jag, trots att den nuvarande minoritetsregeringen på grund av det förtroende den åtnjuter är väl kapabel att sköta landets utrikespolitiska förbindelser, ej håller för troligt att den från Sovjetunionens sida skulle kunna erhålla de medgivanden beträffande ställning som mestgynnad nation, vilka vore oundgängliga för att vi jämte de handelspolitiska fördelarna av avtalet med Efta-länderna skall åtnjuta även de fördelar, vilka nu är förknippade med vår östhandel. Jag nämnde, att om det t ex på min lott skulle falla att föreslå för Sovjetunionen de nämnda medgivandena, antar jag att man från dess sida förfrågar sig om till vilken regering den skulle komma att avgiva dem, och huru länge den nuvarande regeringen och regeringskursen kommer att fortsätta i Finland. Längre än till nästa höst skulle ingen kunna försäkra att den nuvarande regeringen sitter, och ingen har kännedom om hurudan den därpå följande regeringen blir. (Efter detta samtal har det kommit i dagen fakta, av vilka man kan dra slutsatsen att Sovjetunionen sannolikt ej kommer att dryfta Efta-ärendet under nuvarande omständigheter.)

Vidare yttrade jag att ingen i detta skede kan garantera, att man på initiativ av den planerade majoritetsregeringen skulle kunna uppnå avtal om mestgynnadnationsklausul med Sovjetunionen, men att därtill förefinnes goda möjligheter. Jag rekommenderade eftertryckligt bildandet av den planerade majoritetsregeringen just med anledning av de gynnsamma möjligheter, som skulle öppna sig att reglera Efta-ärendet. Då hr Nordström nu har nämnt att jag ej har avgivit något löfte om en positiv lösning av frågan, måste jag spörja, huru hr Nordström eller någon annan kan föreställa sig att det är möjligt att republiken Finlands president skulle avge ett löfte, som gäller ett beslut av Sovjetunionens regering om en sak, som tillhör dess maktsfär. Medan jag framlade en optimistisk uppfattning om majoritetsregeringens möjligheter att föra Efta-ärendet till ett positivt slutresultat, har hr Nordström givit den bilden, att min uppfattning har varit pessimistisk. Jag anser också att den nuvarande tidpunkten är läglig för en reglering av denna fråga, och på ett avgörande sätt bättre lämpad därför än nästa höst, då Efta-frågan åter dyker upp på grund av sakens vikt, men då de allmänna förutsättningarna kan vara sämre. Under samtalets gång sade jag mig framlägga min uppfattning på grundval av hela det ansvar jag har med anledning av min ställning. Mina åsikter är icke obekanta heller för andra; detsamma som jag yttrade till svenska riksdagsgruppens representanter framlade jag även för fem ledande industrimän, som jag hade kallat till mig den 4 dennes.

Då jag tog avsked av herrarna Nordström och Meinander, var mina sista ord: den här saken är ingenting att leka med.

Man har icke brukat anse det korrekt att via tidningspressen eller radion offentliggöra yttranden fällda av republikens president vid överläggningar med företrädare för grupperna -- åtminstone ej utan hans godkännande. Särskilt beklagligt är att ett sådant förfarande i det här fallet framdeles kommer att störa skötseln av Efta-frågan.^1

--------

1 Lars Erik Taxell, f 1913, professor i privaträtt m allm rättslära vid Åbo Akademi sedan 1948, akademins rektor 1950-57, politiskt aktiv inom Svenska folkpartiet sedan kort efter kriget, partiets ordförande 1956-66, utgivit en rad vetenskapliga verk i juridiska ämnen.

--------

1 Ett av Finland och EFTA formerat frihandelsområde (FINNEFTA) bildades 1961. Åt Sovjetunionen hade redan 1960 givits utfästelse om samma tullförmåner som för EFTA-länderna i Finland.

--------